השוואה בין בתי השקעות  – ינואר 2024

“אפקט ינואר” הוא כינוי לתופעה סטטיסטית שבה ינואר מניב תשואות יתר. יש שיספרו שמקור התופעה הוא פסיכולוגי: שנה חדשה מתחילה, והמשקיעים אופטימיים. סיבה נוספת לתשואת היתר עשויה להיות חשבונאית, כאשר בדצמבר ארגונים רבים מעניקים בונוסים לעובדים כמו גם “סגירת שנה” חשבונאית מתאפיינת בפעילות רבה יותר של רכישה ומכירה של מניות. בישראל, הורדת הריבית מ – 4.75% ל – 4.5% (ובהתאמה, ירידה של ריבית הפריים מ – 6.25% ל – 6%) השפיעה בעיקר על שוק הנדל”ן והמדדים שלו, עם עלייה של מדד הנדל”ן ב – 4.4%. 

בישראל, שנת 2024 מתחילה בסימן פוסט טראומה לאומית וקיפאון, כאשר המלחמה המסתמנת בגזרה הצפונית והאיום מדרום בים האדום, עלולים לעכב את האפשרות להורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. אבל לא רק ישראל מציגה חוסר יציבות כלכלית והרבה סימני שאלה מרחפים – נראה שהמתח הוא כלל עולמי, בין גוש המערב לגוש סין והמזרח הרחוק, בין מערב אירופה למזרחה, ולאור משבר מתהווה בקרדיט סוויס ובבנק עמק הסיליקון בארה”ב. מנהלי השקעות המנהלים תיקי השקעות בחברות השונות נדרשים כעת פחות “לשקוט על השמרים”, לבצע השקעות ולתת לתיק לנהל את עצמו – ויותר לייצר שינויים, לשמור את האצבע על הדופק ולהתאים את מבנה התיק לשינויים הרב גזרתיים המתרחשים כעת בעולם. 

ינואר בישראל

השקל שנחלש מול הדולר מתחזק בינואר ולעומתו, קשיים בייבוא בשל סגירת הים האדום והאיום החותי מאיימים על העלאת מחירי המוצרים בייבוא דרך הים. המלחמה גוררת איתה עלויות של מאות מיליארדי שקלים, והגירעון התקציבי של ישראל עומד על בין 5% ל – 6% לפי הערכות בנק ישראל ומשרד האוצר. מדד תל אביב איבד בינואר כ – 3.3%, וסיים את השנה האחרונה בעלייה מדשדשת של 1.46%. מדד תל אביב צמיחה זינק בינואר בכ – 6.2%, מדד הבנקים בתחתית ביצועי המדדים המקומיים לחודש ינואר עם הפסד של 4.7%. הקרנות בישראל גייסו כ – 6.5 מיליארדי שקלים, וניראה שמשקיעים מקומיים ממשיכים לצמצם את החשיפה למנויות מקומיות ומעבירים השקעות לחו”ל. מדדי אג”ח ממשלתיות וקונצרניות מציגים ירידות שערים במהלך ינואר, כאשר מדדי אג”ח ממשלתי לטווח ארוך ירדו בשיעור של 2.5% במהלך החודש. עם זאת, אג”ח ממשלתיות גייסו במהלך ינואר בלבד מעל 19 מיליארדי שקלים – סכום שיא, שנועד לממן גירעונות תקציביים שניראה כי הם הולכים ומצטברים. 

ינואר בארה”ב

ארצות הברית הציגה מדדי צמיחה מדהימים עבור סוף 2023 בתחילת ינואר השנה, מה שללא ספק גורם לאופטימיות משקיעים – זאת, לאחר שלוש שנים של חוסר יציבות בעולם של פוסט קורונה, העלאות ריבית אגרסיביות וצריכה ברמות שלא נראו כמותן מאז סוף הסגרים של תקופת הקורונה. מדד הליבה PCE מצביע על האפשרות להורדת ריבית השנה, והמדדים הבולטים בהחלט מציגים עליות: 

  • מדד הנאסד”ק עלה בשנה החולפת בכ – 38.6% ובמהלך ינואר בכ – 3.6%
  • מדד הדאו ג’ונס עלה בשנה החולפת בכ – 11.9% ובמהלך ינואר בכ – 1.15%
  • מדד ה – S&P 500 עלה בשנה החולפת בכ –17.6% ובמהלך ינואר בכ – 2.7%

הביצועים של בתי ההשקעות בינואר 2024

מכיוון שאת התשואות בתיקי השקעות מנוהלים אין לפרסם, ובצדק (על מנת להימנע מהבטחה בעקיפין לתשואות דומות, כאשר כל תיק, כל מנהל וכל תקופת זמן הם שונים ואינם יכולים להעיד על הביצועים של תיקים אחרים בזמנים אחרים), אנחנו לומדים על אודות הביצועים של בתי השקעות דרך מוצרים מנוהלים שאת התשואות שלהם ניתן לפרסם – אלו הן הקרנות וקופות הגמל המנייתיות שבתי ההשקעות מנהלים. במהלך ינואר 2024, 

אם כן, חודש ינואר במוצרים המנוהלים של בתי ההשקעות (קרנות השתלמות, קופות גמל ומוצרים פנסיוניים למשל) היה חודש לא קל, והתשואה הממוצעת של כלל המוצרים במסלול הכללי עמדה על כ – 0.2% בקירוב, ובמסלול המנייתי על כ – 0.5%. הירידות החדות בשוק ההון של סוף חודש ינואר גרעו בממוצע כ – 0.4% מן התשואה של המוצרים המנוהלים במהלך החודש. חשוב לציין, כי חודש ינואר בתשואות נמוכות כל כך מגיע לאחר סיכום חיובי מאוד עבור שנת 2023 בשוק ההון, במהלכה קרנות בשיעור השקעה במניות של 25%, אפיק ההשקעה הפופולארי ביותר, השיגו בממוצע 13% תשואה במהלך השנה. 

ניירות ערך ומוצרי השקעה שונים הניבו תשואות שונות במוצרים המנוהלים, בתי השקעות שכחלק מהרכב התיק שלהם נכללו מדדי המזרח הרחוק השיגו תשואה עודפת (מדד הניקיי של בורסת טוקיו עלה במהלך ינואר ב – 8.3%) ולעומת זאת, בתי השקעות שבחרו לשמור את הכספים בבית נחלו הפסדים, עם ירידה של 1.8% במהלך ינואר עבור מדד תל אביב 35, וירידה של כמעט 1.5% במדד תל אביב 125 הכללי. עוד אפיק שהוביל להפסדים הוא תיסוף השקל ביחס לאירו: האירו איבד במהלך השבועיים האחרונים של ינואר מעל 4% משוויו ו – 1.8% משוויו ביחס לשקל במהלך ינואר. בשינוי השקל ביחס לדולר דווקא ראינו פיחות ותוספת של 0.2% לתשואה. 

טווחי התשואות של מוצרים דומים המנוהלים על ידי בתי השקעות שונים נעים בין -0.2%, התשואה הנמוכה ביותר שהושגה באפיקי השקעה שקליים (ביחס לתשואה הגבוהה ביותר באותו אפיק של 0.2% במהלך ינואר) לבין 2.1%, התשואה הגבוהה ביותר לחודש ינואר שהושגה באפיקי השקעה צמודים למדד ה – S&P 500 (באפיקים אלה התשואה הנמוכה ביותר שהושגה היא 1.7%). 

מה אנחנו למדים מנתוני ינואר על בחירת בית השקעות וניהול תיק השקעות?

ניראה כי שנת 2024 נפתחת בשוק ההון בסימן חוסר יציבות, באופן כללי ובפרט עבור משקיעים בשוק ההון המקומי ובמוצרי השקעה מתוצרת כחול לבן. בתקופות כאלה, בתי השקעות אמיצים בעלי אסטרטגיית השקעות מובנית וחשיבה “מחוץ לקופסה” בדרך כלל מציגים את שיעורי התשואות הנמוכים והגבוהים ביותר, בעוד בתי השקעות “מיינסטרימיים” מציגים תשואות ממוצעות. זו העת לבחור, עבור בעלי תיקי ההשקעות, עד כמה נכון באופן אישי ליטול סיכון, לאפשר לבית השקעות “אמיץ” לחפש מקורות תשואה גבוהה (שבדרך כלל הולכים עם סיכון גבוה יותר להפסדים), או לשמור על רמות סיכון נמוכות יותר ולבחור באסטרטגיות השקעה בטוחות לתקופות ספקולטיביות.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    כיצד ניתן לנהל סיכונים בשוק ההון בתקופות של משברים תכופים
    • אור שושן
    • 18 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    כיצד ניתן לנהל סיכונים בשוק ההון בתקופות של משברים תכופים כיצד ניתן לנהל סיכונים בשוק ההון בתקופות של משברים תכופים

    כיצד ניתן לנהל סיכונים בשוק ההון בתקופות של משברים תכופים מהם הגורמים לתנודתיות בשוק? תנודתיות בשוק יכולה להיות מיוחסת למספר

    • לפני 3 שעה
    • 18 דק’ קריאה

    כיצד ניתן לנהל סיכונים בשוק ההון בתקופות של משברים תכופים מהם הגורמים לתנודתיות בשוק? תנודתיות בשוק יכולה להיות מיוחסת למספר

    מה המשמעות של “בתוך הכסף” במסחר באופציות
    • עומר בר
    • 21 דק’ קריאה
    • לפני 9 שעה

    מה המשמעות של “בתוך הכסף” במסחר באופציות מה המשמעות של “בתוך הכסף” במסחר באופציות

    מה המשמעות של "בתוך הכסף" במסחר באופציות מבוא מסחר באופציות יכול להיות היבט מרגש אך מורכב של שוק המניות. כמתחיל,

    • לפני 9 שעה
    • 21 דק’ קריאה

    מה המשמעות של "בתוך הכסף" במסחר באופציות מבוא מסחר באופציות יכול להיות היבט מרגש אך מורכב של שוק המניות. כמתחיל,

    מדוע טארגט מתקשה בזמן שוויליאמס-סונומה משגשגת
    • רוני מור
    • 21 דק’ קריאה
    • לפני 13 שעה

    מדוע טארגט מתקשה בזמן שוויליאמס-סונומה משגשגת מדוע טארגט מתקשה בזמן שוויליאמס-סונומה משגשגת

    מדוע טארגט מתקשה בזמן שוויליאמס-סונומה משגשגת מהן התוצאות האחרונות של טרגט וויליאמס-סונומה? שוק הקמעונאות חווה ניגוד חד בביצועים הרבעוניים האחרונים

    • לפני 13 שעה
    • 21 דק’ קריאה

    מדוע טארגט מתקשה בזמן שוויליאמס-סונומה משגשגת מהן התוצאות האחרונות של טרגט וויליאמס-סונומה? שוק הקמעונאות חווה ניגוד חד בביצועים הרבעוניים האחרונים

    מהם נתוני המסחר של אמצע היום עבור מדד S&P 500?
    • אור שושן
    • 17 דק’ קריאה
    • לפני 14 שעה

    מהם נתוני המסחר של אמצע היום עבור מדד S&P 500? מהם נתוני המסחר של אמצע היום עבור מדד S&P 500?

    שלום וברוכים לעדכון המסחר שלנו באמצע היום. היום, נבחן מקרוב את ביצועי המדדים המרכזיים באמריקה נכון לאמצע היום. בין אם

    • לפני 14 שעה
    • 17 דק’ קריאה

    שלום וברוכים לעדכון המסחר שלנו באמצע היום. היום, נבחן מקרוב את ביצועי המדדים המרכזיים באמריקה נכון לאמצע היום. בין אם