הדבר הגדול הבא בשוק ההון או בועה מסוכנת?

בתקופה האחרונה אנחנו שומעים שוב ושוב על חברות SPAC, מדובר בסופו של דבר בחברת רכישה מיוחדת (Special Purpose Acquisition Company). אפשר לקרוא לחברות אלה גם חברות צ’ק פתוח, כי מדובר בחברות שמחזיקות מזומן וממתינות להזדמנות הגדולה לרכוש חברה כזאת או אחרת בתהליך מיזוג. מה היתרון בתהליך? החברה הנרכשת חוסכת את תהליך ההנפקה המסורתי לבורסה לני”ע. בשנת 2020, גייסו חברות ה-SPAC  סכום שיא של כ-82 מיליארד דולר. למרות שתחום ה-SPAC קיים למעלה משלושה עשורים, לאחרונה הוא תפס תאוצה גדולה. כיום, במסגרת לוחות זמנים, חוקים ותקנות, חברות SPAC  רבות מחפשות הזדמנויות מעבר לשוק האמריקאי, האם התופעה הגדולה בדרך לכבוש את סין והמזרח הרחוק?

איך עובד התהליך?

האם שוק ההון ממציא את עצמו מחדש, קשה לומר כרגע. יש אשר טוענים כי מדובר בבועה מסוכנת ויש אשר רואים בתהליך התפתחות כלכלית בריאה. חברות SPA נוצרות על ידי משקיעים, כלומר, חברה עם קופת מזומנים מוכנה להשקעה בענף התמחות מסוים. הכספים נמצאים בחשבון נאמנות נושא ריבית, המשקיעים לא יכולים למשוך את הכספים עד להשלמת העסקה או החזרת הכספים על ידי החברה. ל-SPAC יש תאריך תפוגה, כשנתיים להשלים עסקה או לפרק את הפעילות. במקרים מסוימים, הריבית של כספי הנאמנות יכולים לשמש את הנהלת החברה כהון חוזר של ה-SPAC.

אז מה היתרון הגדול וכמה השוק הזה לוהט?

מכירה ל-SPAC  יכולה להיות אופציה אטרקטיבית עבור בעלי חברות קטנות כי היא יכולה להוסיף ערך למחיר החברה במועד העסקה עצמה ללא קשה לפעילות החברה בפועל. חשוב לומר, סלקטיביות היא המפתח להצלחה בשוק ה-SPAC. בשנה שעברה היו קרוב לכ-300 הנפקות SPAC לציבור, שווי ההנפקות הסתכם בכ-80 מיליארד דולר. אתם שואלים כמה שוק ה-SPAC לוהט, בשנת 2021 היו כ-179 הנפקות בשווי של כ-60 מיליארד דולר. לאחרונה, מומחים רבים סבורים כי תחום זה צריך פיקוח הדוק יותר, חוקים ותקנות לפני שהיה מאוחר מדי.

הכפר הגלובלי לטוב ולרע

הטירוף שמשגע את וול סטריט עשוי להגיע בקרוב מאד ליבשת אסיה? ככל הנראה. העולם נמצא בסביבת ריבית נמוכה כבר שנים רבות, כסף רב מחפש פתרונות לעבוד מחדש עם תשואות וריביות גבוהות יותר.
כמו כן, יותר ויותר חברות פרטיות מוצאות את הדרך החלופית והפשוטה לגשת לשוק ההון במקום מסלול ההנפקה המסורתי. לאחרונה, ענקית ההשקעות היפנית SOFTBANK הצטרפה לתחום ועל פי דיווחים רבים היא משקיעה בחברות רבות. בנוסף לכך, חברות מערביות רבות מעוניינות להשקיע בחברות באזור דרום מזרח אסיה, בחברות שמתכוננות להנפיק את עצמן בעתיד וערכן עשוי לגדול בצורה משמעותית. באזור אסיה, תחום ה-SPAC עדיין בתחילת הדרך, סה”כ כל ההנפקות הסתכם בכ-1.5 מיליאד דולר ב-2020, ובכ-3 מיליארד דולר ב-2021. חשוב לציין, כי למרות ששוק ה-SPAC קיים שנים רבות, עיקר הפעילות עד לפני מספר שנים התמקדה בעיקר בארה”ב. יהיה מעניין לראות כיצד משקיעים ישקיעו בחברות פרטיות באסיה והאם שוק ה-SPAC האסייתי יצליח לצמוח ולעקוף את השוק האמריקאי.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    סגירת שוקי אמריקה: יום של אותות מעורבים ואינדיקטורים מרכזיים
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 1 שעה

    סגירת שוקי אמריקה: יום של אותות מעורבים ואינדיקטורים מרכזיים סגירת שוקי אמריקה: יום של אותות מעורבים ואינדיקטורים מרכזיים

    עם סיום יום המסחר ברחבי אמריקה, המשקיעים בוחנים נוף של אותות מעורבים, כאשר מדדים עיקריים מראים ירידות קלות בעוד שאינדיקטורים

    • לפני 1 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    עם סיום יום המסחר ברחבי אמריקה, המשקיעים בוחנים נוף של אותות מעורבים, כאשר מדדים עיקריים מראים ירידות קלות בעוד שאינדיקטורים

    חברת WK Kellogg מזנקת בבורסה: דיווחים על רכישה קרובה על ידי ענקית הממתקים פררו
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 2 שעה

    חברת WK Kellogg מזנקת בבורסה: דיווחים על רכישה קרובה על ידי ענקית הממתקים פררו חברת WK Kellogg מזנקת בבורסה: דיווחים על רכישה קרובה על ידי ענקית הממתקים פררו

    חברת WK Kellogg, יצרנית דגני הבוקר המוכרים כמו Froot Loops ו-Frosted Flakes, חוותה אתמול (חמישי, 10 ביולי 2025) זינוק דרמטי במחיר

    • לפני 2 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    חברת WK Kellogg, יצרנית דגני הבוקר המוכרים כמו Froot Loops ו-Frosted Flakes, חוותה אתמול (חמישי, 10 ביולי 2025) זינוק דרמטי במחיר

    שיא חדש בשוק: נכסים ממונפים שוברים שיאים – האם הסיכון מצדיק את התשואה?
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    שיא חדש בשוק: נכסים ממונפים שוברים שיאים – האם הסיכון מצדיק את התשואה? שיא חדש בשוק: נכסים ממונפים שוברים שיאים – האם הסיכון מצדיק את התשואה?

    משקיעים מסתערים על קרנות סל ממונפות: שיא של 135 מיליארד דולר בנכסים מנוהלים נכסים מנוהלים (AUM) בקרנות סל ממונפות בארה"ב

    • לפני 3 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    משקיעים מסתערים על קרנות סל ממונפות: שיא של 135 מיליארד דולר בנכסים מנוהלים נכסים מנוהלים (AUM) בקרנות סל ממונפות בארה"ב

    ננסי פלוסי ושוק ההון – העסקאות שמטשטשות גבולות
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    ננסי פלוסי ושוק ההון – העסקאות שמטשטשות גבולות ננסי פלוסי ושוק ההון – העסקאות שמטשטשות גבולות

    פתיח: בין מימוש אופציות לתשומת לב ציבורית ב־20 ביוני 2025, מימשה ננסי פלוסי 20,000 אופציות קול על מניית Broadcom (סימול:

    • לפני 4 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    פתיח: בין מימוש אופציות לתשומת לב ציבורית ב־20 ביוני 2025, מימשה ננסי פלוסי 20,000 אופציות קול על מניית Broadcom (סימול: