מסתכלים רחוק – חוסכים רחוק (בחסכונות ארוכי הטווח)

אחד האתגרים שעל פניו נראים קלים, הוא להיות מסוגלים להסתכל רחוק ולהישיר מבט אל האופק. אך אנו לא מדברים כאן על אופק רגיל; כזה שרואים בטיול רגלי או כזה שנגלה מולנו כשאנו מביטים מן החלון ורואים את הנוף של העיר. אנחנו מדברים כאן על “אופק פיננסי” וספציפית על תכנון של החסכונות ארוכי טווח שלנו.

בדקות הקרובות אנו הולכים לחשוף בפניכם, כיצד לתכנן נכונה את החסכונות ארוכי טווח שלכם, כך שתוכלו להוציא מהם את המקסימום לאורך זמן. כדי להמחיש את הנושא, אנחנו נתמקד בשני אפיקי חיסכון שיש לרובנו: קרנות פנסיה וקופות גמל. מתחילים!

מהי קרן פנסיה?

קרן פנסיה, מן הנפוצים והפופולאריים שבמכשירי החיסכון הפנסיוניים, מאפשרת לנו לבנות “עוגן-כלכלי” אשר יתחיל לשמש אותנו מהיום בו נצא לגמלאות. הפקדות אל קרן פנסיה (או אל כל מכשיר פנסיוני) זו חובה החלה על כלל העובדים בישראל: החל מ- 2008, קיים בארץ ‘חוק פנסיה חובה’ אשר לפיו עובדת מגיל 20 ועובד מגיל 21 מחויבים לבצע הפקדות פנסיוניות של 6% מגובה שכרם ומעסיקיהם נדרשים להשלים לכך עוד 12.5% (שהם 6% ‘הפרשת מעסיק’ ועוד 6.5% אשר הולכים אל מרכיב ‘פיצויים’).

כמו כן, החל מ- 2017, גם עצמאיים מחויבים לבצע הפרשות פנסיוניות כאשר הדרישה היא להפריש עד 4.45% מגובה שכרם השנתי (זאת בהנחה כי תקרת השכר שלהם היא עד 63,306 ₪) או 12.55% (זאת בהנחה כי תקרת השכר שלהם היא בין 63,307 ₪ ל- 126,612 ₪).

אם יש לכם קרן פנסיה, דעו כי קיים בה ‘מרכיב ביטוחי’ שהמשמעות שלו היא כיסויי פוליסה במקרים של נכות, אובדן כושר עבודה וחס וחלילה פטירה.

2 יתרונות בולטים של קרן פנסיה

  • דמי ניהול (צבירה): דמי הניהול בקרנות הפנסיה מורכב משני רכיבים: דמי ניהול על צבירה ודמי ניהול על הפקדות. דמי הניהול המקסימאליים על צבירה הם 5% ודמי הניהול המקסימאליים על הפקדות הם 6%. בפועל, הגופים המנהלים בעבורנו את קרנות הפנסיה (הלא הם סוכנויות ביטוח או בתי השקעות מובילים כגון אלטשולר שחם, הלמן-אלדובי, מיטב דש ונוספים) מציעים לנו דמי ניהול מקסימאליים של כ- 2.32% על ההפקדות ורק 0.23% בממוצע על הצבירה. בזכות הנתון האחרון, קרנות הפנסיה נחשבות לאטרקטיביות בהיבט דמי הניהול בטווח הרחוק.
  • מגוון מסלולי חיסכון: קרנות הפנסיה מאפשרת לנו לבחור בין מגוון מסלולי חיסכון אשר יכולים להתאים אל “תחנות זמן” משתנות ובעיקר אל צרכינו הפיננסיים האישים. למשל: כצעירים שעדיין עובדים נוכל להעדיף חיסכון “נועז” במסלול מנייתי מובהק. לקראת פרישה, לעומת זאת, נוכל “להוריד את הרגל מהגז” וללכת על מסלול אג”ח ממשלתי (איגרות חוב) הנחשב סולידי.

איך מגדילים את החיסכון בקרן הפנסיה שלנו?

כדי להגדיל את החיסכון בקרן הפנסיה, ניתן ליישם את אחד (או יותר) מן הצעדים הבאים:

  • להתחיל לחסוך מוקדם: חיסכון לפנסיה זו לא המלצה, אלא תקנה מעוגנת בחוק. אך בלי שום קשר, ככל שתגדילו לחסוך מוקדם יותר – יהיה לכם יותר חיסכון בקרן. בנוסף, ככל שתחסכו מגיל צעיר יותר, הריבית דריבית (שזו הריבית המחושבת של הקרן ושל הריבית המצטברת) תגדל, מה שיאפשר לכם להשיג תשואה גבוהה יותר עבור כל הפקדה שתבצעו.
  • להפקיד יותר כסף: למרות שהתקרה הנדרשת להפקדות פנסיוניות עומדת על 6%, יש באפשרותכם להגדיל את שיעור ההפקדה בעוד 1% ולהפקיד 7% משכרכם אל קרן הפנסיה. בטווח הארוך, אתם למעשה מוסיפים עוד 12% של הפרשות פנסיוניות בשנה, מה שמגדיל כמובן את סכום הפנסיה ואת הקצבה החודשית שתהיו זכאים אליה בפרישה. זה תופס אגב גם לגבי עצמאיים, אשר יכולים להפקיד עד 5% מגובה הכנסתם וליהנות מהטבות מס משמעותיות על הדרך.
  • הפקדות פנסיוניות על רכיבי שכר רבים יותר: הפקדות המבוצעות אל קרן הפנסיה מחושבות לפיהם של חלק ממרכיבי השכר שלכם. לא לפי כולם. לכן, יש באפשרותכם לפנות אל המעסיק/ה ולבקש מהם לשקול לבצע הפקדות פנסיוניות על רכיבי שכר נוספים אשר יחושבו לטובת העניין.
  • תנאי הקרן: על אף כי מדובר בחיסכון הגדול בחייכם, קרן פנסיה היא עדיין מוצר ועדיין עומדת לכם הזכות לבחון את טיבו. על כן, אם התנאים המוצעים לכם בקרן הפנסיה (לרבות העלות של דמי הניהול) אינם עולים בקנה אחד עם צורכיכם הפיננסיים (או שהם פשוט אינם כדאיים), יש באפשרותכם לנייד את קרן הפנסיה אל גוף מנהל אחר.
  • בחינה של ביצועי הקרן: קרן פנסיה היא אומנם מכשיר חיסכון, אך היא גם מכשיר השקעה אשר יכול להשיג לכם תשואות. חשוב שתגלו עניין בנושא ותעקבו אחר ביצועיה של הקרן לאורך זמן: כמה תשואות היא עשתה בשנה האחרונה? ב- 3 שנים האחרונות? ב- 5 שנים האחרונות? כל המידע הזה ייתן לכם אינדיקציה ל- האם כדאי לכם לשנות מסלול חיסכון או לחילופין לעבור אל גוף מנהל אחר אשר יוכל (פוטנציאלית כמובן) להשיג עבורכם תשואות טובות יותר?

מהי קופת גמל?

בדיוק כמו קרן הפנסיה, קופת גמל היא מכשיר חיסכון לטווח ארוך שמטרתו היא להבטיח לנו יציבות כלכלית בפנסיה. עד שנת 2008, קופות הגמל היו מוגדרות כ”הוניות”, כלומר, כל מי שחסכו באמצעותן יכלו לבצע מהן משיכה הונית ללא עמלות וקנסות. אך מ- 2008 ואילך קופות הגמל התפצלו לשניים: חסכונות עד שנת 2008 ניתן למשוך על פי התנאים הקודמים ואילו חסכונות שהופקדו אחרי 2008 ניתן למשוך כקצבאות פנסיוניות בלבד. במילים אחרות, קופות הגמל נהפכו להיות “קופות משלמות קצבה”. לידע כללי אגב, שוק קופות הגמל בישראל נאמד בכ- 400 מיליארד שקלים.

2 יתרונות בולטים של קופת גמל

  • מכשיר חיסכון טהור: קופת גמל היא מכשיר חיסכון המאפשר לכם ליהנות מ- “חיסכון נטו”. ומה זה אומר? זה אומר שכל שקל שאתם מכניסים אליה, הולך במלואו לחיסכון לטווח ארוך (שלא כמו בקרנות פנסיה, אשר בהן אתם מפקידים חלק מסוים מהכסף ב- ‘מרכיב ביטוחי’ המיועד למקרים של אובדן כושר עבודה, נכות ופטירה).
  • אופציית ניהול אישי: בקופות גמל קיימת אופציה של ניהול אישי (Individual Retirement Account או בקיצור R.A). ומה היא המשמעות זה? המשמעות היא שניתן לנהל את החיסכון הפנסיוני לבד; להחליט על תמהיל הנכסים בקופת הגמל ולבצע השקעות בכוחות עצמכם במניות, אג”ח, קרנות סל, קרנות נאמנות רק במדינות עם דירוג אשראי שזהה לישראל או במדינות OEC כמו צרפת, בריטניה, גרמניה וארה”ב. למה זה טוב? כי זה נותן לכם חופש טוטאלי לנהל את הכסף הפנסיוני שלכם ולהגיב במהירות למצבי שוק משתנים. מנגד, זה כן יצריך מכם ללמוד לעומק את עולם המסחר וההשקעות.

איך מגדילים את החיסכון בקופת הגמל שלנו?

כדי להגדיל את החיסכון בקופת הגמל, ניתן ליישם את אחד (או יותר) מן הצעדים הבאים:

  • לא לגעת בכספי פיצויים (לשווא): חלק מן ההפקדה הפנסיונית שלכם הוא מרכיב הפיצויים המופרש על ידי המעסיק. מרכיב זה, אשר נע בין 6.5%-8.3%, ניתן למשיכה בין אם פוטרתם או לא פוטרתם מעבודתכם. מטרתו כמובן, היא לספק רשת ביטחון למקרה וכן פוטרתם, אך זה לא אומר שעליכם למשוך פיצויים אם אתם לא זקוקים לכך. למעשה, בטווח הארוך, משיכה שלא לצורך של כספי קופת הגמל (או קרן הפנסיה) עשויה להובילה להפחתה החיסכון הפנסיוני בהיקף של עד 40%. לא חבל?
  • בדיקת דמי הניהול: בדומה לניהולה של קרן פנסיה, עליכם לשלם דמי ניהול עבור ניהול קופת גמל כחיסכון פנסיוני לטווח ארוך. דמי הניהול בקופות גמל מורכבים מדמי ניהול על צבירה ודמי ניהול על הפקדות (ממש כמו שהצגנו לגבי קרנות הפנסיה).

דמי הניהול המקסימאליים על צבירה הם 1.05% ו- 4% במקסימום על ההפקדות. בפועל, הגופים המנהלים עבורנו את קופות הגמל נוטים להציע דמי ניהול של 0.56% על צבירה וכ- 0.32% על ההפקדות.

עם זאת, גם כשמדובר בעשיריות אחוזים בודדות, זה עשוי להיות מתורגם לאלפי (ואף עשרות אלפי) שקלים – שאנו עלולים להפסיד לשווא בגלל גובה דמי הניהול. לכן, חשוב לבחון היטב את נושא דמי הניהול ואף לנהל משא ומתן כדי להפחית אותם כמה שיותר.

  • בחירת מסלול חיסכון מתאים: כבר דיברנו על הנקודה הזו בקרנות הפנסיה, אך חשוב לנו לחזור ולהדגיש אותה בשנית. מסלול החיסכון שלכם בקופת הגמל צריך להיות אחד אשר מתאים אל צורכיכם האישיים. הוא צריך להתחשב ב”פרופיל הפיננסי” שלכם בהיבטים של גיל, סטאטוס בריאותי, היקף הכנסות, היקף חובות, היקף נכסים שעומדים לרשותכם ועוד. בד בבד, כמו בקרנות הפנסיה, זה צריך לבוא בהתאמה עם בחינת ביצועיה של קופת הגמל לאורך זמן. כי ביצועים טובים יותר = חיסכון גדול יותר לפנסיה.

מילות סיכום

בין אם יש לכם קרן פנסיה או קופת גמל (או ביטוח מנהלים), לעולם אל תקלו ראש בחיסכון הפנסיוני ארוך טווח שלכם. ואם אתם סבורים שניתן “לשפר עמדות” מבחינת תנאים והיקף החיסכון, ייתכן מאוד שישנם דברים בגו.

אז השאירו פרטים ומתכנן/ת פיננסים מנוסים מטעמנו ישמחו לחזור אליכם בהקדם ולבצע עבורכם (ללא עלות) “צ’ק אפ” ראשוני על החסכונות הפנסיוניים הקיימים.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    שווקי אמריקה נסגרים: תמונה מעורבת למשקיעים גלובליים
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 22 mins

    שווקי אמריקה נסגרים: תמונה מעורבת למשקיעים גלובליים שווקי אמריקה נסגרים: תמונה מעורבת למשקיעים גלובליים

    עם סגירת שווקי אמריקה, עולה תמונה מגוונת מסשן המסחר האחרון. בעוד שכמה מדדים מרכזיים עלו, מה שמעיד על סנטימנט שורי

    • לפני 22 mins
    • 7 דק’ קריאה

    עם סגירת שווקי אמריקה, עולה תמונה מגוונת מסשן המסחר האחרון. בעוד שכמה מדדים מרכזיים עלו, מה שמעיד על סנטימנט שורי

    ביטקוין צפוי לשבור שיאים חדשים עד סוף 2025: האם הריצה הבאה כבר כאן?
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    ביטקוין צפוי לשבור שיאים חדשים עד סוף 2025: האם הריצה הבאה כבר כאן? ביטקוין צפוי לשבור שיאים חדשים עד סוף 2025: האם הריצה הבאה כבר כאן?

    נבואת שוק או תחזית ריאלית? ביטקוין ממשיך לעורר עניין גלובלי – וכעת, לפי תחזית של בנק ההשקעות הבריטי Standard Chartered,

    • לפני 3 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    נבואת שוק או תחזית ריאלית? ביטקוין ממשיך לעורר עניין גלובלי – וכעת, לפי תחזית של בנק ההשקעות הבריטי Standard Chartered,

    תנודתיות כבסיס לצמיחה: ניתוח עומק של מדד S&P 500 בין השנים 1980–2025
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    תנודתיות כבסיס לצמיחה: ניתוח עומק של מדד S&P 500 בין השנים 1980–2025 תנודתיות כבסיס לצמיחה: ניתוח עומק של מדד S&P 500 בין השנים 1980–2025

    מבט כולל: תשואה גבוהה למרות ירידות חדות למרות התנודתיות הרבה בשוק ההון האמריקאי, מדד S&P 500 מציג ביצועים מרשימים לאורך

    • לפני 4 שעה
    • 7 דק’ קריאה

    מבט כולל: תשואה גבוהה למרות ירידות חדות למרות התנודתיות הרבה בשוק ההון האמריקאי, מדד S&P 500 מציג ביצועים מרשימים לאורך

    מה מייחד את מבנה הסחר של הודו ב-2025? ניתוח שותפי הסחר המובילים
    • אור שושן
    • 10 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    מה מייחד את מבנה הסחר של הודו ב-2025? ניתוח שותפי הסחר המובילים מה מייחד את מבנה הסחר של הודו ב-2025? ניתוח שותפי הסחר המובילים

    בשנים האחרונות הודו מחזקת את מעמדה ככוח מרכזי בכלכלה הגלובלית, כשהיא פועלת לביזור שותפי הסחר ומרחיבה את קווי הסחר הבינלאומיים

    • לפני 4 שעה
    • 10 דק’ קריאה

    בשנים האחרונות הודו מחזקת את מעמדה ככוח מרכזי בכלכלה הגלובלית, כשהיא פועלת לביזור שותפי הסחר ומרחיבה את קווי הסחר הבינלאומיים