רקע

אין ספק, שכזה משבר עוד לא היה לנו. אנחנו נזכרים בצער עם חצי חיוך בזוויות הפה, איך בינואר השנה (2020) דיווח ארגון הבריאות העולמי, לאחר מות עשרים הראשונים מנגיף הקורונה הקטלני בסין, שהוא מתלבט אם להכריז על מצב חירום עולמי – בעיקר בשל ההשפעות מרחיקות הלכת שיהיו להכרזה כזו על האיזונים העדינים של העולם, בין השאר מבחינה כלכלית. הרבה מים עברו בנהרות מאז, והשאלה כבר נענתה מעצמה. שווקי ההשקעות הגיבו באופן צפוי ביחס למצב החירום בארץ, ראינו סקטורים שלמים שערכם נחתך באופן משמעותי, ולעומתם סקטורים שמצב החירום עשה להם רק טוב. מי שניהלו את ההשקעות שלהם בהתאם למציאות המשתנה, אולי נהנו מתשואות אדירות – מפני שתקופות של שינוי תמיד מביאות איתן הזדמנויות לאלה מביננו שהם חדי עין. בקרוב, עומדת להגיע עוד הזדמנות, עם עוד תקופת שינוי משמעותית שיש בה פוטנציאל אדיר – זו תהיה התקופה שבה וירוס הקורונה ישחרר את העולם מאימתו, ואנחנו נחזור לחיים כרגיל. עכשיו, חודשים ספורים לפני החיסון והשינויים שתביא עימה תקופת סוף החורף, הוא הזמן להיערך מבחינת הרכב תיק ההשקעות שלכם, על מנת לאפשר לעצמכם ליהנות מהשגשוג האופייני שיגיע אחרי תקופת קיפאון ארוכה, ולגרוף תשואות גבוהות. בואו נתחיל.

מה קורה בעולם אחרי מגיפות ומשברים?

בואו נבדוק עם אילו מגיפות כבר התמודד הגזע האנושי בהיסטוריה הקצרה שלו: נתעלם ממגיפת “המוות השחור” במאה ה – 14 (מפני שאז עוד לא היו שווקי הון), ונרוץ קדימה בזמן אל המאה העשרים, בה התמודדנו עם שתי מגיפות: השפעת הספרדית (כ – 75,000,000 מתים, בשנת 1918) ומגיפת האיידס (שהתפרצה אי שם בשנות השישים, ואחראית למותם של 30,000,000 בני אדם עד כה).

במאה ה – 21, שהתחילה רק לפני 20 שנים, ראינו עד כה מספר התפרצויות שגררו הדים ותגובות בשוק ההון: התפרצות מגיפת הסארס, שפעת העופות, שפעת החזירים, ההתפרצות המקומית של פוליו בשנת 2013, ומגיפת הזיקה שהתגלתה לראשונה בשנות ה – 50 של המאה הקודמת באפריקה ובשנת 2007 התפשטה לאיים רבים ברחבי האוקיינוס השקט, כנראה בעקבות הגעת תיירים נגועים.

חברת הפיננסים המקוונת צ’רלס שוואב פרסמה אוסף מעודד במיוחד של נתונים בנוגע להתמודדות השווקים עם מגיפות, גילתה כי בממוצע, ניתן לראות עלייה של כ – 3% במדדים המובילים כשישה חודשים מתום מצב החירום הבריאותי – וזינוק של  – 8.5% בשווי המדדים המובילים בשנה שלאחר תום המשבר. כולנו יודעים מה זה אומר: מה שירד, צפוי לעלות, ואנחנו רוצים להיות שם כשזה קורה.

איך בונים תיק השקעות בהתאם לעליות השערים הצפויות של תום משבר הקורונה?

ביססנו את הטענה שהשוק צפוי ליהנות מתקופה של צמיחה, שתימשך לפחות 12 חודשים, לאחר תום משבר הקורונה (שכנראה יבוא עלינו לטובה עם החיסונים הצפויים בחודשים הקרובים). בואו נבדוק מה אפשר לעשות עם תמהיל ההשקעות שלנו כהכנה לאותן עליות שערים צפויות. הנה כמה טיפים, שכדאי לגזור ולשמור, וליישם כשתרגישו אמיצים מספיק:

#1 – תחומים וסקטורים שאיבדו גובה – צפויים לנסוק לאחר המשבר

בשנה האחרונה, סקטורים שלמים הפסידו מיליארדי דולרים בשוויים. ביניהם, יש כאלה שכנראה לא רק ישיבו לעצמם את מה שאבד אלא צפויים אף לשגשג ולטפס בערכן מעבר לערך של טרום משבר הקורונה. הנה כמה רעיונות לכאלה:

  • חברות תעופה ותיירות בכל העולם
  • חברות נדל”ן בישראל
  • מניות הבנקים וחברות הפיננסים בישראל ובעולם
  • מניות בסקטור הפנאי, נופשים, בילויים, מסעדנות וכדומה

#2 – חפשו מניות נקודתיות של חברות מבוססות שהפסידו הרבה בקורונה

בדקנו את השוק האמריקאי, והנה כמה רעיונות לחברות מבוססות שהפסידו שליש ויותר מערכן במהלך הקורונה, ועשויות לנסות מעלה לאחר תום המגיפה:

  • בתחום טכנולוגיות הבריאות, מניית חברת AVROBIO (AVRO) ששווי השוק שלה מעל 5 מיליארדי שקלים, איבדה כ – 17% מערכה במהלך 2020
  • בתחום התחבורה, מניית חברת EUROSEAS LTD (ESEA) ששווי השוק שלה כ – 18 מיליוני דולרים, איבדה כ – 19% מערכה במהלך 2020
  • בתחום הפיננסים, מניית אטלס טכנולוגיות וייעוץ טכני (ATCX) איבדה מעל 10% מערכה

תוכלו למצוא שפע של טבלאות לסיכום שנת 2020 עם המפסידים הגדולים עד כה, ואולי תמצאו שם את ההשקעה הבאה שלכם.

#3 – קחו בחשבון שהחברות הקטנות כנראה יציגו ביצועים טובים מהגדולות

כשמתבוננים בנתוני העבר, קל לראות שבתקופות של צמיחה כוללת, מי שמציגות את שיעורי הצמיחה הגבוהים ביותר הן החברות הקטנות (שהן גם אלה שמתרסקות ראשונות בתקופות של שפל). בעוד החברות הגדולות משקיעות משאבים בצמצום הפסדים וייעול התפעול במהלך משברים (כמו מגיפה), החברות הקטנות פשוט מסתחררות מטה – והן אלה שמתאוששות בשיעורים המרשימים ביותר עם תחילת תקופת השגשוג. על כן, העדיפו חברות קטנות אך מבוססות מספיק, מקומיות ולא בין לאומיות, שהפסידו לאורך תקופת הקורונה אבל ניראה שהן עדיין בועטות.

אפשר (אבל לא חייבים) ללכת על בטוח

אסטרטגיה שתמיד עובדת בשמירה על תיק השקעות יציב, היא בחירת מניות על מנת לשמור אותן לטווח ארוך בתיק ההשקעות שלכם (Buy and Hold). זו אסטרטגיה נהדרת לבעלי לב חלש או מיעוט של זמן פנוי, אבל אם יש לכם את האומץ הנדרש והזמן הפנוי, אנחנו ממליצים לרענן את הרכב תיק ההשקעות לקראת השינויים, שלבטח יתרחשו בעולם ההשקעות בתקופה הקרובה.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות ואין האמור בו מהווה ייעוץ ו/או המלצה להשקיע בתחום כזה או אחר


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    ביטקוין בשיא: $113,000 למטבע – האם מדובר בנקודת מפנה היסטורית?
    • אור שושן
    • 7 דק’ קריאה
    • לפני 30 mins

    ביטקוין בשיא: $113,000 למטבע – האם מדובר בנקודת מפנה היסטורית? ביטקוין בשיא: $113,000 למטבע – האם מדובר בנקודת מפנה היסטורית?

    עלייה של פי 390 בעשור: התפתחות חסרת תקדים בנכס דיגיטלי ב־10 ביולי 2025 רשם הביטקוין הישג היסטורי, כאשר חצה לראשונה

    • לפני 30 mins
    • 7 דק’ קריאה

    עלייה של פי 390 בעשור: התפתחות חסרת תקדים בנכס דיגיטלי ב־10 ביולי 2025 רשם הביטקוין הישג היסטורי, כאשר חצה לראשונה

    מדיניות הסחר של טראמפ: מנוע צמיחה או קרב כוחות גלובלי?
    • אור שושן
    • 9 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    מדיניות הסחר של טראמפ: מנוע צמיחה או קרב כוחות גלובלי? מדיניות הסחר של טראמפ: מנוע צמיחה או קרב כוחות גלובלי?

    מדיניות הסחר של דונלד טראמפ, אשר התאפיינה בהטלת מכסים נרחבים ואגרסיביים, עוררה מחדש ויכוח עולמי עמוק: האם מדובר באסטרטגיה כלכלית

    • לפני 3 שעה
    • 9 דק’ קריאה

    מדיניות הסחר של דונלד טראמפ, אשר התאפיינה בהטלת מכסים נרחבים ואגרסיביים, עוררה מחדש ויכוח עולמי עמוק: האם מדובר באסטרטגיה כלכלית

    דלתא איירליינס מזנקת ב-10% לאחר ייצוב הזמנות והעלאת תחזית הרווח לרבעון השלישי
    • אור שושן
    • 9 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    דלתא איירליינס מזנקת ב-10% לאחר ייצוב הזמנות והעלאת תחזית הרווח לרבעון השלישי דלתא איירליינס מזנקת ב-10% לאחר ייצוב הזמנות והעלאת תחזית הרווח לרבעון השלישי

    מניית דלתא איירליינס (Delta Air Lines) רשמה זינוק של יותר מ-10% במסחר המוקדם ביום חמישי, לאחר שחברת התעופה פרסמה דוחות כספיים מעודדים

    • לפני 4 שעה
    • 9 דק’ קריאה

    מניית דלתא איירליינס (Delta Air Lines) רשמה זינוק של יותר מ-10% במסחר המוקדם ביום חמישי, לאחר שחברת התעופה פרסמה דוחות כספיים מעודדים

    שוקי אירופה נסגרים: תמונה מעורבת בתוך גאות ושפל גלובליים משתנים
    • אור שושן
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    שוקי אירופה נסגרים: תמונה מעורבת בתוך גאות ושפל גלובליים משתנים שוקי אירופה נסגרים: תמונה מעורבת בתוך גאות ושפל גלובליים משתנים

    לונדון, בריטניה – 10 ביולי 2025 – עם סגירת שוקי אירופה להיום, עולה תמונה מורכבת מרצפות המסחר. בעוד שחלק מהמדדים

    • לפני 5 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    לונדון, בריטניה – 10 ביולי 2025 – עם סגירת שוקי אירופה להיום, עולה תמונה מורכבת מרצפות המסחר. בעוד שחלק מהמדדים