שינוי היסטורי במדיניות ההון של חברות הטכנולוגיה הסיניות
בשנים האחרונות, שוק ההון הסיני חווה מהפך תפיסתי ואסטרטגי, אשר בא לידי ביטוי בתשואות גוברות לבעלי המניות של ענקיות טכנולוגיה מובילות כדוגמת טנסנט (Tencent) ועליבאבא (Alibaba). שתי החברות, שבעבר התאפיינו באסטרטגיית צמיחה אגרסיבית והתמקדות בעיקר בהשקעות חוזרות וצמיחה אורגנית, מאמצות בשנים האחרונות גישה חדשה שממקדת את הערך בבעלי המניות. מגמה זו באה לידי ביטוי במיוחד ברכישות חוזרות של מניות, חלוקת דיבידנדים מוגברת, ושיפור בתשואות המשולבות לבעלי המניות, לצד גידול שיטתי בערך החברות בשוק. מגמה זו, שמסמנת פרק חדש בהיסטוריה של החברות, מביאה עמה השלכות מרחיקות לכת הן למשקיעים זרים והן לתעשיית הטכנולוגיה הסינית כולה.
סקירה כמותית: נתונים עדכניים על רכישות חוזרות ותשואות
הגרפים שפורסמו לאחרונה ממחישים בבירור את הדינמיקה הזו. בטנסנט, סך המניות שבמחזור (Shares Outstanding) ירד בהתמדה, כאשר נכון ל-2025 מדובר ב-9.11 מיליארד מניות, ירידה של כ-5% מהשיא שנרשם ב-2022. בו-בזמן, תשואת בעלי המניות (Shareholder Yield) נטולת חוב עמדה על 3.3%, יציבה לאורך התקופה, ומשקפת את החזרת הערך המתמשכת למשקיעים. אצל עליבאבא נרשמה מגמת צמצום חדה עוד יותר, כאשר כמות המניות צנחה ל-2.32 מיליארד בלבד, ותשואת בעלי המניות נטולת חוב הגיעה לשיא של 6.54% בשנה האחרונה.
תשואות אלו מורכבות ממספר ערוצים – רכישות חוזרות של מניות (Buybacks), דיבידנדים, והפחתת חוב, כאשר כל אחד מהם תורם לביטחון של המשקיע ולעליית ערך המניה. ברקע המגמה, ניכרת ירידה משמעותית בהיצע המניות בשוק, תהליך המשפר את היחס בין רווחים קיימים לכל מניה (EPS) ובכך גם את פוטנציאל התשואה של המשקיעים הקיימים.
תתי-כותרות: מגמות עיקריות וניתוחים
שינוי אסטרטגי בתפיסה הסינית: ממדיניות צמיחה למדיניות תשואות
בשונה מהגישה שאפיינה את החברות הסיניות בעשור הקודם, שהתמקדה בעיקר בהשקעה אינסופית בפיתוח, מיזוגים ורכישות, גישת השנים האחרונות מבוססת על איזון בין צמיחה פנימית לבין תשואות קונקרטיות לבעלי המניות. מדיניות זו נובעת מהבנה שהשוק העולמי דורש בשלות ניהולית והגברת אמון המשקיעים, במיוחד לאור הלחצים הרגולטוריים, אי-הוודאות הכלכלית, והביקורת הבינלאומית על שלטון החברות במדינה.
הבנה זו קיבלה חיזוק עם התאמת המדיניות של חברות כמו טנסנט ועליבאבא לסטנדרטים אמריקאיים ואירופיים, והצגת מדדי ביצועים המותאמים לתשואות ולא רק לצמיחה מוחלטת. הנתונים הכמותיים מעידים כי בשנתיים האחרונות, שיעור התשואה הכוללת לבעלי המניות בחברות הללו עקף את מרבית המקבילות הגלובליות, ואף עולה באופן משמעותי על ממוצעי החברות בשוקי צמיחה מערביים.
תחרות עולמית והגברת אמון המשקיעים הזרים
במקביל, חברות אלו שואפות להעמיק את שיתוף הפעולה עם משקיעים זרים ולצמצם את הפער בין האופן שבו הן נתפסות לבין חברות מערביות דומות. בהינתן הצורך בגיוסי הון גלובליים ובנוכחות מוגברת בשוקי חוץ, מגמה זו מסייעת בגיוס השקעות נוספות, בשיפור דירוגי אשראי ובהוזלת עלויות הגיוס. מדובר בצעד חיוני בעידן שבו מגבלות סחר, חוסר יציבות גיאופוליטית והאטה בצמיחה הסינית מאיימות על תחזית הצמיחה המסורתית.
שינוי הגישה בולט במיוחד בהיקף הרכישות החוזרות – כלי פיננסי שבמערב הפך לסטנדרט ומוערך על ידי משקיעים כאמצעי להגברת ערך מניה בטווח הארוך. טנסנט, לדוגמה, מימשה בעשור האחרון רכישות חוזרות בשווי של עשרות מיליארדי דולרים, מהלך שאיפשר לה להתמודד עם תנודתיות מוגברת ולהציג ערך יציב גם ברקע סיכונים חיצוניים.
השלכות על תמחור שוק וטקטיקות השקעה
האסטרטגיה החדשה ניכרת גם בתמחור מניות החברות. מגמת צמצום המניות משפרת באופן טבעי את יחסי הרווח למניה (EPS), תורמת לעליית המכפילים ומביאה להתחדשות העניין מצד משקיעים ארוכי טווח. תהליכים אלה באים לידי ביטוי גם במבנה ההון: הגדלת דיבידנדים, רכישות חוזרות, והפחתת מינוף פיננסי מחזקים את מבנה המאזן של החברות ומייצבים את התנודתיות במחיר המניה.
יתרה מכך, ההתמקדות בתשואה לבעלי המניות מספקת גידור מסוים לסיכונים הגיאופוליטיים, כפי שניכר בתקופות של משברים או ירידות חדות במניות הטכנולוגיה הסיניות. החזרת ערך עקבית מקטינה את השפעת הגורמים החיצוניים ומייצרת תחושת ביטחון בקרב משקיעים, בעיקר אל מול טלטלות רגולטוריות מצד הרשויות בסין או בארה”ב.
פערי תשואה בין החברות: המקרה של עליבאבא מול טנסנט
השוואה בין שתי הענקיות מגלה כי עליבאבא פועלת בשנים האחרונות באסטרטגיית רכישות חוזרות אגרסיבית יותר, עם ירידה חדה בכמות המניות ובתשואה שנתית לבעלי המניות שהגיעה ל-6.54%, לעומת 3.3% אצל טנסנט. הבדל זה משקף לא רק את הבדלי המודל העסקי, אלא גם את הלחץ הגבוה בו פועלת עליבאבא מול רגולציה סינית מתהדקת, שינויים במבנה הפיקוח והחשש מירידת ערך מהירה בשווקים הגלובליים.
עם זאת, חשוב לציין כי טנסנט, הנהנית מעמדת מונופול בענף המדיה והגיימינג, מחזיקה בגמישות אסטרטגית גבוהה יותר ומעדיפה להשאיר כרית ביטחון פיננסית, תוך שמירה על דפוסי תשואות שמרניים יחסית, המעניקים לה יתרון תחרותי בטווח הארוך.
המשמעות למשקיעים – מגמת שינוי או איתות חד פעמי?
מבחינה אסטרטגית, שילוב בין שיפור במבנה ההון, תשואות לבעלי המניות וצמצום חשיפה לסיכונים חיצוניים עשוי להצביע על תחילתו של עידן חדש בהשקעות בטכנולוגיה הסינית. המעבר ממיקוד ב”צמיחה בכל מחיר” למודל משולב המעניק ערך גם לבעלי המניות צפוי להגדיל את משקלן של מניות הטכנולוגיה הסיניות בתיקים מוסדיים וגלובליים.
משקיעים פרטיים, אשר בעבר חששו מהיעדר שקיפות ואי-ודאות רגולטורית, נהנים כיום ממידע רב יותר על מדיניות חלוקת הדיבידנדים, היקף הרכישות החוזרות, והתחייבות הנהלות החברות להחזר ערך. יחד עם זאת, חשוב להמשיך לעקוב אחר שינויים אפשריים במדיניות הפנימית והחיצונית של החברות, והאם המדיניות הנוכחית תישמר גם בשנים של האטה כלכלית או משבר פיננסי.
סיכום ומבט קדימה
בשורה התחתונה, אימוץ מודל החזרת ערך לבעלי המניות בחברות הטכנולוגיה הסיניות מסמן שינוי היסטורי ומקרב את השוק הסיני לסטנדרטים מערביים של ניהול הון. הנתונים העדכניים על טנסנט ועליבאבא מעידים על מחויבות הולכת וגוברת לשקיפות, לאיתנות פיננסית ולהשאת ערך למשקיעים – מגמה שעשויה להעלות את רמת האמון בשוק הסיני כולו.
אם מדיניות זו תימשך, ייתכן ששוקי המניות של סין ימשכו משקיעים חדשים ממדינות מערביות, וימשיכו להעמיק את השפעתם על השווקים הגלובליים, תוך גידור סיכונים ושיפור מדדי יציבות. מגמה זו תעמוד למבחן בשנים הקרובות, לאור תנאי המאקרו והאתגרים הגיאופוליטיים.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 9 mins
שווקי אירופה מסכמים את יום המסחר: תמונת מצב של ביצועי היום
חוזה דלמן (פאונוט), חצי האי זמבואנגה, הפיליפינים – 9 ביולי 2025 – עם סיומו של יום המסחר באירופה, מדדים מרכזיים
- לפני 9 mins
- •
- 5 דק’ קריאה
חוזה דלמן (פאונוט), חצי האי זמבואנגה, הפיליפינים – 9 ביולי 2025 – עם סיומו של יום המסחר באירופה, מדדים מרכזיים
- אור שושן
- •
- 12 דק’ קריאה
- •
- לפני 19 mins
מניית פרייסמיאן מזנקת בעקבות מכסים על נחושת בארה”ב – ניתוח עומק
שוק ההון מגיב למכסים: פרייסמיאן מזנקת על רקע מדיניות חדשה ביום רביעי האחרון נרשמה עלייה חדה של כ־4% במחיר מניית
- לפני 19 mins
- •
- 12 דק’ קריאה
שוק ההון מגיב למכסים: פרייסמיאן מזנקת על רקע מדיניות חדשה ביום רביעי האחרון נרשמה עלייה חדה של כ־4% במחיר מניית
- אור שושן
- •
- 9 דק’ קריאה
- •
- לפני 48 mins
ההימור של בלאקרוק על השווקים הפרטיים: האם רכישת ElmTree היא רק ההתחלה?
ענקית ניהול הנכסים בלאקרוק (BlackRock), המנהלת נכסים בהיקף כמעט בלתי נתפס של כ-11.58 טריליון (נכון לרבעון הראשון של 2025), ממשיכה
- לפני 48 mins
- •
- 9 דק’ קריאה
ענקית ניהול הנכסים בלאקרוק (BlackRock), המנהלת נכסים בהיקף כמעט בלתי נתפס של כ-11.58 טריליון (נכון לרבעון הראשון של 2025), ממשיכה
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
שוקי אמריקה בתנועה: צלילה עמוקה לביצועים הנוכחיים (8 ביולי 2025)
ככל שיום המסחר נפתח ברחבי יבשת אמריקה, תמונה דינמית עולה מתוך המדדים העיקריים. מחוסנן מניות השבב הכחול ועד לירידות קלות
- לפני 2 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
ככל שיום המסחר נפתח ברחבי יבשת אמריקה, תמונה דינמית עולה מתוך המדדים העיקריים. מחוסנן מניות השבב הכחול ועד לירידות קלות