מדי חודש מפרסת הלשכה האינפלציהלסטטיסטיקה של שוק העבודה בארה”ב, היא ה – BLS, את דו”ח מדד המחירים לצרכן (CPI Report, CPI – Consumer Price Index).
במבט חטוף הדו”ח לחודש אוגוסט 2022 נראה כשיפור משמעותי על הדוחות של החודשים שקדמו לו מאז תחילת השנה. האינפלציה ירדה מ – 8.5% ביולי ל – 8.3% באוגוסט, לכאורה נמשכת מגמת הירידה שהחלה ביולי (כאשר האינפלציה ירדה מ – 9.1% ביוני ל – 8.5% ביולי).
העובדה שמגמת הירידה בשוק המניות נמשכת מעידה על כך שפיענוח מעמיק יותר של נתוני הדו”ח מצייר תמונה אחרת.
למרות ירידת מדד המחירים לצרכן ביולי ובאוגוסט אנליסטים רבים צופים שעוד יש לפנינו תקופה ארוכה של אינפלציה גבוהה. הסיבה לכך היא שמחירי הדיור עולים ויש להם השפעה רבה מאוד על יוקר המחייה. שיטת מדידת עלות השכירות גורמת לכך שהתייקרות שכבר התרחשה עדיין אינה נלקחת בחשבון.
בראיון למאמר בעיתון הכלכלי המוביל פורצ’ן אמר פרופסור הארווי קמפבל מאוניברסיטת דיוק כי האינפלציה למעשה הוסיפה לעלות אלא שזה עדיין לא ניכר בנתונים מדוחות מדד המחירים לצרכן של חודשי יולי ואוגוסט. פרופסור קמפבל סבור שטועים מי שחושבים שהגורמים העיקריים לעליית האינפלציה הם כשלים בשרשראות אספקה וסוגיות גיאופוליטיות, הפלישה הרוסית לאוקראינה בראשם.
למחירי הדיור יש השפעה משמעותית על יוקר המחייה
לסעיף הדיור המשקל הגבוה ביותר מבין כל הסעיפים המרכיבים את מדד המחירים לצרכן. בארה”ב תשלום עבור הדיור מהווה 32% מן המדד, הרבה יותר מן הסעיף שנמצא במקום שני, סעיף המזון עם משקל של 13% מהמדד.
מכיוון שהריבית הבסיסית במשק עלתה משמעותית (כדי לרסן את האינפלציה) תשלומי החזר המשכנתאות עלו ונטילת משכנתאות חדשות הפכה קשה יותר. פרופסור קמפבל הסביר שהשיטה של ה – BLS לקביעת עלות השכירות אחראית לכך שהתייקרות שכבר חלה עדיין לא נלקחה בחשבון בדוחות מדד המחירים לצרכן של יולי ושל אוגוסט. הלכה למעשה, כך טוען קמפבל, חוזי שכירות חדשים נחתמים במחירים הגבוהים בכ – 20% מאלה של חוזי שכירות שנחתמו לפני שנה. העלייה בדמי השכירות נלקחת בחשבון רק כאשר משפחות מחדשות את חוזי השכירות שלהם, ככל שחולף הזמן יותר חוזים מתחדשים והשפעת עליית מחירי השכירות תשפיע יותר על המדד.
מחירי האנרגיה לא יוסיפו לרדת
לצד ההשפעה הגוברת של עליית מחירי הדיור תפחת ההשפעה של הירידה במחירי האנרגיה, זאת פשוט משום שבסעיף זה צפויה תקופה של יציבות מחירים. פרופסור קמפבל מסביר שלמחיר הדלק עבור רכבים פרטיים משקל של 5% בלבד בחישוב המדד, למרות זאת הירידה במחיר הדלק היא האחראית העיקרית לירידת האינפלציה בחודשים יולי ואוגוסט. בחודש אוגוסט לבדו המחירים בתחנות הדלק צנחו בכ – 10.2%.
בחודש אוגוסט מחירי המזון טיפסו בקצב של 10% בשיעור שנתי. בחודש יולי קצב עלייתם היה 13% בשיעור שנתי. פרופסור קמפבל מסביר שבחישוב המדד נערכת השוואה בין קצב עליית המחירים בחודש מסוים לקצב עלייתם באותו חודש בשנה הקודמת. מכיוון שחודשים יולי ואוגוסט של שנת 2021 התאפיינו בקצב מהיר יחסית של עליות מחירים בסעיפי המזון, הדיור והאנרגיה,להאטה בקצב ההתייקרות בסעיפים אלה ביולי ובאוגוסט השנה הייתה השפעה רבה על החישוב הכללי.
כאשר מביטים קדימה נוכחים לדעת שבחודשים הבאים השוואה לשנה הקודמת לא תשפיע באופן דומה. זאת משום שההתייקרות בסעיפי המזון, האנרגיה והדיור בספטמבר, אוקטובר, נובמבר ודצמבר של שנת 2021 לא הייתה מהירה.
פרופסור קמפבל צופה שדו”ח מדד המחירים לצרכן של חודש ספטמבר (הדו”ח האחרון לפני הבחירות בנובמבר) יצביע על אינפלציה של 8.2%, עד דצמבר האינפלציה עשויה לרדת ל – 7.6% והיא תישאר גבוהה באופן משמעותי מיעד ה – 2% של הפדרל רזרב לאורך כל שנת 2023.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 ימים
SKN | האם הנפט מאבד את הפרמיה הגיאופוליטית שלו כאשר שיחות שלום באוקראינה שבות לכותרות?
מחירי הנפט נסוגו בחדות במסחר של סוף דצמבר, והמחישו עד כמה הסנטימנט יכול להשתנות במהירות כאשר גיאופוליטיקה מתנגשת עם חששות
- לפני 3 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
מחירי הנפט נסוגו בחדות במסחר של סוף דצמבר, והמחישו עד כמה הסנטימנט יכול להשתנות במהירות כאשר גיאופוליטיקה מתנגשת עם חששות
- ליאור מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 ימים
SKN | האם העלייה של NVIDIA בת קיימא, כאשר אופטימיות בתחום הבינה המלאכותית עומדת בציפיות הגבוהות?
המהלך האחרון במניות NVIDIA Corporation מגיע ברגע שבו שוקי המניות העולמיים מאזנים אופטימיות סביב השקעה בבינה מלאכותית עם זהירות גוברת
- לפני 4 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
המהלך האחרון במניות NVIDIA Corporation מגיע ברגע שבו שוקי המניות העולמיים מאזנים אופטימיות סביב השקעה בבינה מלאכותית עם זהירות גוברת
- רוני מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 6 ימים
SKN | הפטור ממס קופץ ל-150 דולר: שינוי קטן בתקנה, השפעה רחבה על הצרכן והקמעונאות
העלאת תקרת הפטור ממס על יבוא אישי לישראל מ-70 דולר ל-150 דולר אינה מהלך טכני בלבד. מדובר בשינוי רגולטורי בעל
- לפני 6 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
העלאת תקרת הפטור ממס על יבוא אישי לישראל מ-70 דולר ל-150 דולר אינה מהלך טכני בלבד. מדובר בשינוי רגולטורי בעל
- ליאור מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שבועות
SKN | מדד S&P 500 נסגר בירידה כאשר תנודתיות תוך־יומית מגבילה התאוששות מאוחרת
מדד S&P 500 סיים את יום המסחר בירידה קלה, כאשר נחלש ב־0.10% ונסגר ברמה של 6,820.36 נקודות, לאחר שלחץ מכירות
- לפני 2 שבועות
- •
- 5 דק’ קריאה
מדד S&P 500 סיים את יום המסחר בירידה קלה, כאשר נחלש ב־0.10% ונסגר ברמה של 6,820.36 נקודות, לאחר שלחץ מכירות