נקודות מפתח
- שר האוצר סקוט בסנט וסגן ראש הממשלה הואה ליפנג ייפגשו במדריד ב-14–17 בספטמבר כדי לדון בסוגיות סחר וביטחון.
- המכסים והעתיד של TikTok בארה"ב שולטים בסדר היום, כשמועדי אחרונים מתקרבים במהירות.
- שווקי ההון רואים סיכוי קטן לפריצת דרך מקיפה אך עוקבים אחר סימנים להקלה הדרגתית.
פגישה בעלת סיכון גבוה באירופה
הפרק הבא בעימות הכלכלי בין ארה”ב לסין יתרחש השבוע במדריד, שם שר האוצר סקוט בסנט וסגן ראש הממשלה הסיני הואה ליפנג צפויים לחדש את השיחות. הפגישה, שנקבעה ל-14–17 בספטמבר, מתקיימת על רקע מועדים קרובים בנוגע למכסים ולאפשרות לאיסור על TikTok בארה”ב, לצד מחלוקות רחבות יותר הנעות מאזנים מסחריים ועד ביטחון לאומי.
משרד האוצר תיאר את סדר היום כמתמקד ב”סוגיות סחר בעלות עניין משותף”, בעוד בייג’ינג הדגישה כי צעדי המכס החד-צדדיים של ארה”ב ומחלוקת TikTok יהיו במרכז. עם מועדים שנדחו שוב ושוב בשנה האחרונה, משקיעים חוששים מהארכה זמנית נוספת במקום פתרון קבוע.
מועד המכסים מטיל צל כבד
בלב השיחות עומד מועד המכסים בנובמבר, שבו ארה”ב עלולה להחזיר מכסים תלת-ספרתיים על יבוא מסין. הנשיא טראמפ העניק הארכה של 90 יום בחודש שעבר, דוחה את רגע ההכרעה אך משאיר את שרשראות האספקה העולמיות בחוסר ודאות.
עבור עסקים אמריקאיים, חזרת המכסים עלולה להצית מחדש לחצי אינפלציה שהחלו רק לאחרונה להתמתן, בעוד עבור בייג’ינג, מכסים מחודשים יסבכו עוד יותר את הכלכלה שכבר מתמודדת עם ביקוש מקומי חלש. לשני הצדדים יש תמריץ לדחות לפחות את ההסלמה, אך נראה כי אף אחד מהם לא מוכן להתפשר על מנופי השפעה אסטרטגיים.
שווקים כבר תימחרו בעיקר הארכה נוספת ולא פתרון מלא. חברת Capital Economics ציינה השבוע כי “עסקה גדולה בין ארה”ב לסין” נותרת בלתי סבירה, כאשר הכלכלה העולמית ממשיכה להתפצל לגושים בהובלת ארה”ב וסין.
עתיד TikTok נותר לא ברור
לא פחות בוער הוא המועד האחרון ב-17 בספטמבר הקשור לפעילות TikTok בארה”ב. לפי החוק האמריקאי, החברה האם הסינית ByteDance חייבת למכור את פעילותה האמריקאית או להתמודד עם איסור. הנשיא טראמפ אותת על נכונות להאריך את המועד, אך הלחץ מצד גורמים ניציים בביטחון הלאומי בוושינגטון גבר, כשהם מציגים את האפליקציה ככלי לסיכוני נתונים והשפעה זרה.
עבור סין, כפיית מכירת TikTok יוצרת תקדים החורג מחברה אחת ונוגע ליכולת הרחבה יותר של חברות סיניות לפעול בשווקים זרים. עבור ארה”ב, דחיית האכיפה עלולה לעורר ביקורת פוליטית, במיוחד כשמועד המכסים בנובמבר עדיין לא נפתר.
השלכות על שווקי העולם
שווקי ההון בארה”ב ובישראל יעקבו מקרוב אחר סימני הקלה, אם כי הציפיות נשארות מתונות. סוחרי מניות צפויים לפרש גם התקדמות צנועה כ”נטיית סיכון”, במיוחד בענפים החשופים לטכנולוגיית צריכה ולסחר עולמי. לעומת זאת, קריסה בשיחות או סימנים להסלמה מחודשת עלולים להצית תנודתיות במטבעות ובסחורות.
הקשר הרחב יותר נותר של פיצול, כאשר שרשראות האספקה והזרמי ההון העולמיים מעוצבים יותר ויותר לפי יישור אסטרטגי עם וושינגטון או בייג’ינג. פגישת מדריד עשויה לקנות זמן, אך סביר להניח שלא תהפוך את המגמה לכיוון של כלכלה עולמית דו-גושית.
מה הלאה
תוצאת השיחות השבוע תאותת האם וושינגטון ובייג’ינג מסוגלות לפחות לנהל את מחלוקותיהן בצורה פרגמטית, גם אם שיתוף פעולה עמוק יותר נותר חמקמק. סבב נוסף של הארכות בנוגע למכסים ו-TikTok יספק הקלה זמנית לשווקים אך יאריך את אי-הוודאות. עבור משקיעים, המפתח יהיה האם מדריד מציעה רמז ליציבות או פשוט מאשרת שהיריבות ארה”ב-סין מתייצבת כעימות מבני ממושך.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- רוני מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 11 mins
האם השיפוץ בעלות 1.5 מיליארד דולר של מגדל סיטי בלונדון הוא הימור נועז על עתיד עולם העבודה?
השקעה אדירה בלונדון סיטיגרופ משקיעה 1.5 מיליארד דולר בשיפוץ מגדל 25 Canada Square שבלונדון, מה שהופך את הפרויקט לאחד משיפוצי
- לפני 11 mins
- •
- 6 דק’ קריאה
השקעה אדירה בלונדון סיטיגרופ משקיעה 1.5 מיליארד דולר בשיפוץ מגדל 25 Canada Square שבלונדון, מה שהופך את הפרויקט לאחד משיפוצי
- שגיא חבסוב
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 שעה
התסריט הגרוע ביותר עבור הפד”: האם וול סטריט תוכל לעמוד בצעד הבא של הבנק המרכזי?
דילמת מדיניות ללא תשובות פשוטות הפדרל ריזרב ניצב בפני אחד מרגעי המדיניות המורכבים ביותר זה שנים, כאשר נתוני שוק העבודה
- לפני 3 שעה
- •
- 6 דק’ קריאה
דילמת מדיניות ללא תשובות פשוטות הפדרל ריזרב ניצב בפני אחד מרגעי המדיניות המורכבים ביותר זה שנים, כאשר נתוני שוק העבודה
- רוני מור
- •
- 4 דק’ קריאה
- •
- לפני 7 שעה
שוק הסייבר צומח בקצב מואץ – מי המרוויחות הגדולות?
מגזר אסטרטגי בצמיחה מהירה שוק הסייבר הפך בשנים האחרונות למוקד עניין עולמי, הן מצד ממשלות והן מצד המגזר העסקי. לפי
- לפני 7 שעה
- •
- 4 דק’ קריאה
מגזר אסטרטגי בצמיחה מהירה שוק הסייבר הפך בשנים האחרונות למוקד עניין עולמי, הן מצד ממשלות והן מצד המגזר העסקי. לפי
- Articles
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 8 שעה
האם נחזור לאינפלציה של שנות ה־70? הפד, הורדות הריבית והחשש מהגל השני
הורדת ריבית מול אינפלציה עולה הפדרל ריזרב מתקרב להחלטה משמעותית: הורדת ריבית, אף על פי שנתוני ה־CPI (מדד המחירים לצרכן)
- לפני 8 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
הורדת ריבית מול אינפלציה עולה הפדרל ריזרב מתקרב להחלטה משמעותית: הורדת ריבית, אף על פי שנתוני ה־CPI (מדד המחירים לצרכן)