התקדמות מדינית, מיסוך תקשורתי והשלכות כלכליות
בתוך מערבולת של שינויי מדיניות סחר דרמטיים מצד הממשל האמריקאי, מדווח כי בריטניה צפויה להיות המדינה הראשונה שחותמת על הסכם סחר עם ארצות הברית לאחר הכרזת המכסים ההדדיים (“Reciprocal Tariffs”) שהטיל הנשיא טראמפ בתחילת אפריל. מדובר במהלך שעשוי לשנות את מאזן הכוחות בסחר הבינלאומי – ולסמן תחילתו של תהליך ברירה בין מדינות “מועדפות” לכאלו שיישארו מחוץ למעגל הסחר האמריקאי החדש.
סדק במדיניות המכסים: בריטניה כחריג
המדיניות החדשה של טראמפ, שזכתה לשם “יום השחרור” (Liberation Day Tariffs), כללה מכסים של עד 145% על יבוא ממדינות שונות, כולל סין, הודו, יפן ואחרות. עם זאת, בריטניה – בעלת ברית ותיקה של ארה”ב – לא נכללה בין המדינות שהוטלו עליהן המכסים הגבוהים, והסתפקה במכסי הבסיס של 10% על כלל היבוא, לצד מסי יבוא נפרדים של 25% על פלדה, אלומיניום ורכב.
למרות העמימות הרבה מצד הבית הלבן, ה”ניו יורק טיימס” דיווח כי עסקה עם בריטניה נמצאת בשלבים מתקדמים, כאשר טראמפ בעצמו רמז לכך ברשתות החברתיות, וציין כי יוכרז על “עסקת סחר משמעותית” עם “מדינה מכובדת ביותר”. בדאונינג 10, לשכת ראש ממשלת בריטניה סר קיר סטארמר, הודיעו כי צפויה הכרזה רשמית מאוחר יותר היום, אך סירבו למסור פרטים.
מדיניות לא עקבית או אסטרטגיה מחושבת?
הגישה המוצהרת של טראמפ ממשיכה להפתיע: בעוד בכירים בבית הלבן הבהירו כי חתימת הסכמים חדשים היא יעד עליון של הממשל, טראמפ עצמו הצהיר בתחילת השבוע ש”אנחנו לא צריכים לחתום על הסכמים – הם צריכים לחתום איתנו. הם רוצים גישה לשוק שלנו. אנחנו לא צריכים את שלהם”.
האמירה משקפת שינוי חד מהנורמות הרב-צדדיות של הסחר העולמי, ועשויה לשקף את כוונת הממשל לעבור ממדיניות של גישה חופשית לשווקים למדיניות של תמרוץ דרך מכסים – או אפילו סחיטה כלכלית.
אינטרסים כלכליים בריטיים: להקל את הלחץ על העסקים
ממשלת בריטניה פועלת במקביל על מספר חזיתות סחר, ובתחילת השבוע חתמה על הסכם עם הודו להקלת הייצוא של ויסקי, רכבים ותוצרת בריטית נוספת – בתמורה להפחתת מכסים על טקסטיל והנעלה מהודו. במקביל, נמשכות השיחות גם מול ארה”ב, כשהיעד הבריטי הוא להפחית את עלות היבוא והיצוא ולתמוך במגזר העסקי הבריטי שנפגע מהעולם הפוסט-ברקזיטי.
דובר מטעם מחלקת הסחר הבריטית מסר ל-CNBC כי “ארה”ב היא בעלת ברית בלתי ניתנת להחלפה”, אך הבהיר כי לא ניתן למסור פרטים על מגעים שעדיין מתנהלים. המסר של לונדון הוא יציבות, ריאליזם וזהירות – אך גם דחיפות, על רקע הלחצים הכלכליים הגוברים.
ההקשר הגלובלי: מירוץ הדיפלומטיה הכלכלית
ארה”ב מנהלת בימים אלו מגעים עם מספר מדינות נוספות, בהן הודו, ישראל, יפן, דרום קוריאה ווייטנאם, בניסיון לכונן סדר כלכלי חדש. גם מול סין נפתח ציר הידברות מחודש, כאשר סגן ראש ממשלת סין, הה לי פנג, ייפגש בימים הקרובים בשווייץ עם שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט ונציג הסחר האמריקאי ג’יימיסון גריר – לראשונה מאז השבעת טראמפ לכהונה הנוכחית. זאת, בניסיון להוריד את גובה הלהבות בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, על רקע מכסים הדדיים של עד 145%.
סיכום: עסקה דו-צדדית עם השלכות רב-צדדיות
אם אכן תיחתם עסקת סחר בין ארה”ב לבריטניה, מדובר לא רק בהישג בריטי מובהק, אלא גם באינדיקציה ליכולת של מדינות נבחרות לנהל דיאלוג פרגמטי עם ממשל טראמפ – תוך כדי שמירה על אינטרסים לאומיים. המהלך עשוי לשמש כמודל פעולה למדינות נוספות, אך גם לעורר קיטוב גובר בין שחקניות גלובליות שלא יצליחו לזכות ב”סמל האישור” של הבית הלבן החדש.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- Articles
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 mins
מניית אלפבית (GOOGL) תחת לחץ: האם זו הזדמנות או אזהרה למשקיעים?
ירידה חדה בעקבות דיווח על אפל: האם גוגל מאבדת את ההובלה? מניית אלפבית (GOOGL) ירדה בכ-9% לאחר דיווחים שאפל שוקלת
- לפני 2 mins
- •
- 6 דק’ קריאה
ירידה חדה בעקבות דיווח על אפל: האם גוגל מאבדת את ההובלה? מניית אלפבית (GOOGL) ירדה בכ-9% לאחר דיווחים שאפל שוקלת
- רוני מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שעה
Novo Nordisk רושמת רבעון חזק: זינוק דו-ספרתי במכירות, הבטחה קלינית להמשך
רווחיות שיא: רווח תפעולי של כמעט 39 מיליארד קרונות ב־3 חודשים חברת התרופות הדנית Novo Nordisk פתחה את 2025 עם
- לפני 2 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
רווחיות שיא: רווח תפעולי של כמעט 39 מיליארד קרונות ב־3 חודשים חברת התרופות הדנית Novo Nordisk פתחה את 2025 עם
- Articles
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
דו”ח רבעון ראשון 2025 של Unity
התאוששות תפעולית לצד אתגרים בהכנסות מבוא חברת Unity Technologies, מהחברות המובילות בעולם בפיתוח פלטפורמות לאינטראקציה דיגיטלית ומשחקים, פרסמה את תוצאותיה
- לפני 4 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
התאוששות תפעולית לצד אתגרים בהכנסות מבוא חברת Unity Technologies, מהחברות המובילות בעולם בפיתוח פלטפורמות לאינטראקציה דיגיטלית ומשחקים, פרסמה את תוצאותיה
- siteguru
- •
- 2 דק’ קריאה
- •
- לפני 4 שעה
בריטניה בדרך להסכם סחר עם ארה”ב: האם זהו הסדק הראשון בחומת המכסים של טראמפ?
בתוך מערבולת של שינויי מדיניות סחר דרמטיים מצד הממשל האמריקאי, מדווח כי בריטניה צפויה להיות המדינה הראשונה שחותמת על הסכם
- לפני 4 שעה
- •
- 2 דק’ קריאה
בתוך מערבולת של שינויי מדיניות סחר דרמטיים מצד הממשל האמריקאי, מדווח כי בריטניה צפויה להיות המדינה הראשונה שחותמת על הסכם