מחקרים רבים צופים כי אחד הענפים המשמעותיים ביותר בעולם הוא ענף המזון, תחום טכנולוגיית המזון נחשב לפורץ דרך ועשוי להגיע עד שנת 2027 לשווי כולל של 343 מיליארד דולר. אפשר לסמן את הצמיחה הגדולה בעיקר בזכות טכנולוגיה מתקדמת, תקנות מחמירות שמיישמות ממשלות וארגונים חברתיים בנוגע לבטיחות המזון ורווחת בעלי החיים. כמו כן, נושאי הבריאות, אקלים סביבתי ועוד. אפשר לומר שכל אלה יחד בהחלט תורמים להתפתחות סקטור המזון.

אי שם במחצית יולי נפתחה באופן רשמי תחרות FoodTech 2021 שעסקה בטכנולוגיות מזון, וספציפית השנה בחלבונים אלטרנטיביים, בשר מתורבת, תזונה מותאמת אישית וחידושים בתעשייה בתחום המזון. התחרות, המנוהלת בשיתוף פעולה של תנובה וכלכליסט, התקיימה השנה בהשתתפות עשרות חברות סטארט-אפ ומתוכן 11 עלו לשלב הגמר. ב – 18 לאוקטובר הוכרזה הזוכה בתחרות, והפרס: עד 100,000 דולר להשקעה בפיתוח או בהטמעת הטכנולוגיה החדשנית בתנובה, וכסכום נוסף של עד 50,000 ₪ לפרסום.

שוק תחליפי הבשר, הבשר המתורבת ותחליפי החלבון: צמיחה צפויה של מאות אחוזים

תחרות ה – FoodTech מגיעה על רקע צמיחה ועניין הולך וגובר בתחום החדשנות במזון, עם הוצאה הולכת וגדלה הן על רכישת מוצרים בתחום זה, כמו למשל תחליפי בשר, כמו גם הוצאה שגדלה משמעותית על פיתוחים בתחום, מספר רב של חברות סטארט-אפ העוסקות בפיתוח מוצרים אלטרנטיביים לשוק המזון ועוד. מנכ”ל תנובה אייל מליס העריך במהלך האירוע כי בשנתיים הקרובות יצמח שוק תחליפי החלבון בישראל לסך של מעל חצי מיליארד שקלים. נתונים רשמיים מדברים על שוק חלבון אלטרנטיבי שיגיע לשווי של כ – 343 מיליארד דולר בעולם, עם כ – 15% מכלל הצריכה של חלבון מן החי שתוחלף בצריכה של חלבון אלטרנטיבי בעולם בשנתיים הקרובות, והמספרים כאמור רק גדלים. משכך, תחרות ה – FoodTech המחפשת להשקיע ולהטמיע את הטכנולוגיות של “הכוכב העולה” הבא בתחום תעשיות המזון והמזון האלטרנטיבי – התרחשה השנה בדיוק בזמן.

חברות הסטארט-אפ המעניינות שעלו לגמר

במקום הראשון והנחשק בתחרות זכתה רק לפני ימים ספורים חברת הסטארט-אפ Profuse Technology. החברה מייצרת באופן מתורבת תאים של בשר ושריר, באמצעות הטמעת פיתוח של מכון וייצמן. טכנולוגיות הייצור החדשות מבית Profuse Technology מאפשרות ייצור מהיר יותר של תאי בשר אשר יאפשרו התייעלות ורווחיות גבוהים יותר בייצור בשר מתורבת. מייסדת החברה ד”ר תמר אייגלר-הירש סיפרה במעמד הזכייה כי מטרת החברה היא להפחית את המחיר של קילו בשר מתורבת ממחיר של כ – 1,000 דולר, מחיר אסטרונומי שאינו מאפשר הטמעה אמיתית של המוצר בשוק המזון, למחיר של כמה דולרים בודדים. אל המקום השני המכובד הגיעה חברת הסטארט-אפ Alfred’s Food-Tech, העוסקת בפיתוח פלטפורמה להטמעה של טקסטורה לתחליפים שונים בתחום הבשר והגבינות. אחד הכשלים שעימם מתמודד שוק התחליפים הוא הכשל בטקסטורה: נגיסה משניצל מן הצומח שאינו מרגיש בפה כמו שניצל, אינה מנצלת את מלוא הפוטנציאל שלה, ובחברה עומלים על פיתוח מוצרי טקסטורה לבשר מסוגים שונים ולגבינות. הפיתוח יאפשר שימוש של מפעלים באותם קווים לייצור גבינה צהובה מן הצומח או גם סטייק עסיסי בטקסטורה שמדמה את הדבר האמיתי, תוך הוזלה משמעותית של עלויות. אל המקום השלישי הגיעה חברת הסטארט-אפ Green Onyx, שהיא דווקא לא מתחום הייצור של תחליפי חלבון אלא מתחום פיתוח מערכות שמגדלות ירקות בתנאים אופטימליים ובגידול ורטיקלי, כלומר אנכי. עוד חברות סטארט אפ מעניינות שהעפילו אל הגמר הן MAOLAC שייצרה מערכת שממיינת חלבונים ומייצרת “תפריט” אוטומטי של חלבונים אופטימאליים לפי צרכים תזונתיים, חברת AlgoCart שפיתחה טכנולוגיות המאפשרות התאמה אישית מבוססת בינה מלאכותית לסלי צריכה בריאים ומזינים יותר, חברת ANINA Culinary Art שפיתחה מעין “קפסולות” המכילות ארוחה שלמה ואשר הכנתן מתבססת על הירקות העודפים שלא נמכרים בשל מראה פחות אטרקטיבי שלהם, חברת הסטארט-אפ Kiinns שפיתחה ציפוי פולימרי ייחודי המאפשר למפעלים בתחום המזון להפחית באופן דרמטי את עלויות הניקוי במיוחד במעבר בין קווי ייצור שונים, ועוד.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    מדוע צנחה המניה של נובו נורדיסק? ניתוח ההשפעה של תוצאות הניסוי הקליני של קגריסמה
    • אור שושן
    • 18 דק’ קריאה
    • לפני 17 mins

    מדוע צנחה המניה של נובו נורדיסק? ניתוח ההשפעה של תוצאות הניסוי הקליני של קגריסמה מדוע צנחה המניה של נובו נורדיסק? ניתוח ההשפעה של תוצאות הניסוי הקליני של קגריסמה

    מדוע צנח המניה של נובו נורדיסק? ניתוח ההשפעה של תוצאות הניסוי הקליני של קגריסמה מה קרה למניית נובו נורדיסק? ביום

    • לפני 17 mins
    • 18 דק’ קריאה

    מדוע צנח המניה של נובו נורדיסק? ניתוח ההשפעה של תוצאות הניסוי הקליני של קגריסמה מה קרה למניית נובו נורדיסק? ביום

    איך ביצעו שוקי המניות הגלובליים במהלך 5 הימים האחרונים ?
    • רוני מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 6 שעה

    איך ביצעו שוקי המניות הגלובליים במהלך 5 הימים האחרונים ? איך ביצעו שוקי המניות הגלובליים במהלך 5 הימים האחרונים ?

    איך ביצעו שוקי המניות הגלובליים במהלך 5 הימים האחרונים מהם המגמות העיקריות בשוק המניות בארצות הברית? כיצד ביצע מדד S&P

    • לפני 6 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    איך ביצעו שוקי המניות הגלובליים במהלך 5 הימים האחרונים מהם המגמות העיקריות בשוק המניות בארצות הברית? כיצד ביצע מדד S&P

    מדוע מניית IONQ Inc זינקה ב-17.67% אתמול
    • ליאור מור
    • 18 דק’ קריאה
    • לפני 23 שעה

    מדוע מניית IONQ Inc זינקה ב-17.67% אתמול מדוע מניית IONQ Inc זינקה ב-17.67% אתמול

    מדוע מניית IONQ Inc זינקה ב-17.67% היום מה קרה למניית IONQ Inc ב-20 בדצמבר? ב-20 בדצמבר, מניית IONQ Inc עברה

    • לפני 23 שעה
    • 18 דק’ קריאה

    מדוע מניית IONQ Inc זינקה ב-17.67% היום מה קרה למניית IONQ Inc ב-20 בדצמבר? ב-20 בדצמבר, מניית IONQ Inc עברה

    מה זה My Size, Inc.‎ (MYSZ) ואיך זה עובד
    • אור שושן
    • 14 דק’ קריאה
    • לפני 1 ימים

    מה זה My Size, Inc.‎ (MYSZ) ואיך זה עובד מה זה My Size, Inc.‎ (MYSZ) ואיך זה עובד

    מה זה My Size, Inc.‎ (MYSZ) ואיך זה עובד מהי My Size, Inc.‎ ‏(MYSZ)? My Size, Inc.‎ ‏(MYSZ) היא חברה

    • לפני 1 ימים
    • 14 דק’ קריאה

    מה זה My Size, Inc.‎ (MYSZ) ואיך זה עובד מהי My Size, Inc.‎ ‏(MYSZ)? My Size, Inc.‎ ‏(MYSZ) היא חברה