ממש לקראת תחילת שנת 2020, עוד לפני שהבנו לאיזה משבר מועדות פנינו, פורסמו כבכל שנה המלצות האנליסטים לקראת תחילת השנה. מתוך מעל 10,000 המלצות שלאנליסטים בשוק האמריקאי לקראת שנת 2020, פחות מ – 50% המליצו על מוצרי השקעה בסקטור הצריכה, ולעומת זאת, זה היה הסקטור עם השיעור הגבוה ביותר של המלצות למכירה. כשאנחנו בוחנים את הסקטור לאורך השנה הבלתי צפויה שעברה על שוק הפיננסים – אנחנו יכולים לראות שהמלצות האנליסטית מתחילת השנה הוכיחו את עצמם. קטגוריות רבות של סקטור הצריכה דעכו, ביניהן התיירות, הפנאי, וגם הקמעונאות. סקטור הצריכה דשדש לאורך שנת 2020 – עם קטגוריה אחת יוצאת דופן באופן בולט, והיא קטגוריית הצריכה המחזורית (Discretionary). מה קרה בסקטור הצריכה המקומי והעולמי השנה, ומהן המלצות האנליסטים בנוגע לסקטור הצריכה בשנה הבאה?

מה קרה בסקטור הצריכה בעולם בשנת 2020?

סקטור הצריכה נחלק לשתי קטגוריות מרכזיות: הראשונה היא קטגוריית הצריכה של מוצרים בסיסיים (Staples), המכילה חברות ותאגידים כמו יצרני מזון, יצרנים מוצרי נייר ויצרני מוצרים נוספים לצריכה יום יומית.  רשתות ענק לממכר מוצרים כאלה, ועוד. קטגוריית הצריכה של מוצרים בסיביים מתאפיינת בדרך כלל בביקוש קשיח ואינה נפגעת מתנודות בשוק באופן דרמטי.
הקטגוריה השנייה היא קטגוריית הצריכה של מוצרים מחזוריים או בלתי חיוניים (discretionary), והיא מכילה חברות ותאגידים שמייצרים ומשווקים מוצרי צריכה כמו קוסמטיקה וטואלטיקה, בתי קפה וקינוחים מפנקים, מוצרי פנאי, ועוד. סקטור זה נוטה להגיב במהירות לתנודות בשוק ההון ולשינויים בהכנסה הפנויה של המשקים. ככלל, סקטור הצריכה נחשב בדרך כלל מהסקטורים הסולידיים והיציבים, אולם במהלך שנת 2020 – הוא נכנס ללא ספק לרשימת הסקטורים שנפגעו באופן משמעותי. אפילו מדדי סקטור הצריכה הבסיסית, שנוטים בדרך כלל להציג עליות איטיות ורצופות – דשדש ובקושי שמר על הגוון הירוק שלו השנה (אם כי בסופו של יום, סיים את השנה בתשואות חיוביות – גם בארה”ב וגם בארץ).

סקטור הצריכה בארה”ב: IXR

המדד לסקטור הצריכה בארה”ב הוא מדד IXR (consumer staples select sector index), ממנו נגזרת קרן הסל האמריקאית XLP. בהרכב מדד IXR נכללות חברות הצריכה והקמעונאות הגדולות בארה”ב כמו למשל בראון, קולגייט, קוסקו, אסתי לאודר, הרשי’ז, קוקה קולה, קימברלי קלארק, וולמארט, ועוד. המדד השיג השנה תשואה של 8% – לא מעט, אבל גם לא מהגבוהות שראינו השנה. ניתן להשקיע במדד באמצעות תעודות סל כמו הראל סל צרכנות וקסם ETF S&P צרכנות.

סקטור הצריכה המחזורית בארה”ב:

הקטגוריה בסקטור הצריכה שהציגה תשואות גבוהות ושאנליסטים חוזים תשואות אף גבוהות יותר עבורה במהלך שנת 2021, היא קטגוריית הצריכה המחזורית, בארה”ב אנחנו מדברים על מדד IXY (Consumer Discretionary Select Sector Index). המדד כולל חברות אמריקאיות כמו אמאזון, בסט ביי, קרניבל, איביי, אקספדיה, הום דיפוט, מייסיז, נייק, סטארבאקס ואחרות. מדד IXY השיג במהלך שנת 2020 תשואה של 27.9%, לאחר התרסקות של כ – 43% ברבעון הראשון של השנה.

המדדים הישראלים של צריכה וצריכה מחזורית

גם בישראל מדדים דומים: אינדקס הצריכה הבסיסית של ישראל ואינדקס הצריכה המחזורית של ישראל. באינדקס הצריכה הבסיסית אפשר למצוא חברות צריכה וקמעונאות כמו ויקטורי, טיב טעם, כלל משקאות, רמי לוי, שטראוס, ועוד. באינדקס הצריכה המחזורית אפשר למצוא חברות כמו איסתא, אלקטרה, ברימאג, דור אלון, הולמס פלייס, מקס סטוק, פוקס, תדיראן, ואחרות. שני המדדים הציגו תשואה גבוהה השנה: מדד הצריכה הבסיסית נהנה מתשואה של 25.5% במהלך שנת 2020, ואילו מדד התשואה המחזורית הציג עליית ערך של 58.9% במהלך שנת 2020.

האם כדאי להשקיע בסקטור הצריכה עם תחילת שנת 2021?

בעוד ניראה כי קטגוריית הצריכה המחזורית מצליחה להשיג תשואות גבוהות יותר ביחס לקטגוריית הצריכה הבסיסית בארץ ובעולם – כנראה שכדאי להמתין עם השקעות בסקטור הצריכה, שבו האנליסטים המובילים לא צופים פריצה קדימה במהלך שנת 2021, שכנראה תביא אלינו את קץ תקופת הקורונה נטולת החוקים המוכרים. קיימים סקטורים רבים להשקעה ומומלץ תמיד לגוון ולפזר סיכונים, השנה הנוכחית ולמרות האתגרים הגדולים, הצריכה המחזורית ניצחה באופן משמעותי את הצריכה הבסיסית.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור מהווה יעוץ מקצועי להשקיע בתחום כזה או אחר


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך
    • Articles
    • 8 דק’ קריאה
    • לפני 16 mins

    ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך ריכוך בעימות הסחר: ארה”ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    • לפני 16 mins
    • 8 דק’ קריאה

    ריכוך בעימות הסחר: ארה"ב וסין מאותתות על פשרה – אך חוסר הוודאות נמשך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ נקט בטון מפויס

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 3 שעה

    אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים אג״ח בתשואה גבוהה: מדד סיכון המשקיעים

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    • לפני 3 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    אג״ח בתשואה גבוהה: כיצד מדד סיכון המשקיעים משפיע על הבחירה שלכם הבנת אג"ח בתשואה גבוהה והקשר לסיכון אג"ח בתשואה גבוהה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI
    • ליאור מור
    • 15 דק’ קריאה
    • לפני 4 שעה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI תחזית לנפט ברנט מול WTI

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    • לפני 4 שעה
    • 15 דק’ קריאה

    תחזית לנפט ברנט מול WTI: מגמות ומניעים בשוק האנרגיה הבדלים מרכזיים בין נפט ברנט לנפט WTI נפט ברנט ונפט WTI

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 5 שעה

    ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק? ירידה של 7% לאחר פרסום הדו”ח: כיצד תוצאות חזקות הובילו לתגובה שלילית מצד השוק?

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה:

    • לפני 5 שעה
    • 5 דק’ קריאה

    תפיסה חיובית בדו"ח – אך לא מספיקה לשוק IBM פרסמה את תוצאותיה לרבעון הראשון של 2025 עם שורה תחתונה מרשימה: