שנת 2021 הייתה שנה פנומנאלית למשקיעים בשוק ההון, והשיגה בממוצע תשואות דו ספרתיות במוצרי השקעה כמו קופות גמל, פוליסות חיסכון ואפילו חיסכון לכל ילד. אם נבדוק את התשואות שהוצגו ב – 12 החודשים האחרונים בקופות גמל להשקעה, למשל, נראה כי שיאנית התשואות בערוץ הכללי היא הראל גמל להשקעה עם תשואה של כ – 13%. לעומתה, שיאנית התשואות באפיק ההשקעה המנייתי בקופות גמל להשקעה ב – 12 החודשים האחרונים היא אינפיניטי גמל להשקעה, עם מעל 21% תשואה. הראל גמל, אגב, במסלול המנייתי, השיגה תשואה שגם היא גבוהה מ – 21%.
אם נבדוק את התשואות של קופות גמל להשקעה בשלוש השנים האחרונות נמצא נתונים דומים: במסלול הכללי השיאנית היא מור קופות גמל עם תשואה על פני שלוש שנים כאמור של מעל 48%; ובמסלול המנייתי השיאנית היא שוב מור, הפעם עם תשואה על פני שלוש שנים של מעל 117%.
מאז תחילת שנת 2022, אנחנו רואים ירידות שערים דרמטיות בשוק ההון. מדד ה – S&P 500 ירד מאז תחילת השנה בכ – 9.18%, מדד הדאקס הגרמני ירד ב – 17.57%, וגם כאן אצלנו המדדים מדשדשים, והמדד המרכזי של הבורסה בתל אביב, הוא מדד תל אביב 125, ירד מאז תחילת השנה בכ – 1.7%.
נשאלת השאלה – האם בתקופות של ירידות שערים, מוצרים מנייתיים מפסידים יותר ממוצרים כלליים או במסלולי השקעה אחרים? ואם כן, האם שווה לנייד את המוצרים הללו למסלולים סולידיים יותר?
השוואת תשואות קרנות השתלמות בינואר ובחמש השנים האחרונות
מכיוון שבאופן כללי בשוק ההון אנחנו לא יודעים בוודאות מה יקרה, התחזית הקובעת את אסטרטגיית ההשקעה שלנו נסמכת על נתונים מההווה ומהעבר המייצרים ניחוש מושכל. אם כן, נבדוק את ההיסטוריה של קרנות השתלמות במסלולים מנייתיים בינואר 2022, ונבחן האם אלו שהפסידו את הסכום הגבוה ביותר הן אכן בחירה גרועה.
אם כן, בינואר 2022 כל קרנות ההשתלמות המנייתיות הציגו תשואה שלילית. השיאנית היא אלטשולר שחם, הגוף המנהל את היקפי הנכסים הגדולים בארץ (על אף בריחת משקיעים ואבדן נכסים בהיקף של מיליארדים מאז תחילת השנה), בסך של מעל תשעה מיליארד שקלים בקרנות השתלמות בלבד. קרן ההשתלמות של אלטשולר שחם השיגה במהלך ינואר 2022 תשואה שלילית של כ – 3.9%, אבל בחמש השנים האחרונות השיגה תשואה של כמעט 70%. שיאנית התשואות בחמש השנים האחרונות היא קרן ההשתלמות המנייתית של אנליסט, עם כמעט 94% תשואה – אולם אותה קרן השתלמות הפסידה במהלך חודש ינואר 3.75%, לא רחוק מהפסד השיא של אלטשולר שחם.
האם נכון לנייד מוצרי השקעה לאפיקים סולידיים יותר?
במוצרי השקעה וחיסכון כמו קופת גמל, חיסכון לכל ילד, פוליסת חיסכון וקרן השתלמות, הסטטיסטיקה נוטה בכובד כלפי הבחירה באפיקי השקעה מנייתיים כל זמן שההשקעה היא לטווח בינוני וארוך. מוצרי השקעה רבים כמו קופת גמל להשקעה ופוליסת חיסכון שומרים על נזילות הסכומים המושקעים, כלומר המשקיע רשאי למשוך את כספי ההשקעה שלו בכל עת. אבל ביחד עם זאת, נראה כי האלטרנטיבה הרווחית ביותר היא להשקיע את הכספים בערוצים המנייתיים, הספקולטיביים, ולאפשר “לכסף לעבוד” על פני שנים. השקעה לטווח קצר באפיקים סולידיים עשויה להפיק תשואה מאכזבת – כפי שראינו בדוגמה שהוצגה בתחילת המאמר.
חשוב לציין כי סל המוצרים המנוהלים להשקעה הכולל קופות גמל וקופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון, קרנות השתלמות ונוספים, הוא סל של מוצרים מנוהלים שבו בית ההשקעות מנהל תיק השקעות עבור המשקיעים לפי תמהיל ואסטרטגיה ידועים מראש ומיטב היכולות של בית ההשקעות. הבחירה בין מוצרים אלו היא אישית, ובכל אחד ממוצרים אלה, לטווח של חמש שנים ומעלה, נראה על פי נתוני העבר כי רווחי יותר להשקיע במסלולים המנייתיים ולא באלה הכלליים.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- אור שושן
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 11 שעה
SKN | השווקים בארה”ב מתייצבים לאחר הראלי, בעוד הדאו ג’ונס מוביל את הירידות והמניות בקנדה שומרות על יציבות
וול סטריט נכנסת לשלב של התייצבות לאחר העליות האחרונות המסחר בוול סטריט ננעל ביום חמישי, 6 באוגוסט 2026, בירידות מתונות,
- לפני 11 שעה
- •
- 8 דק’ קריאה
וול סטריט נכנסת לשלב של התייצבות לאחר העליות האחרונות המסחר בוול סטריט ננעל ביום חמישי, 6 באוגוסט 2026, בירידות מתונות,
- ליאור מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 18 שעה
SKN | מניית ספייס-אקס צללה ב-52% מהשיא – אך המשקיעים הפרטיים ממשיכים להסתער
אמונת הברזל של המשקיעים הפרטיים המשקיעים הפרטיים לא נרתעים מהתנודתיות החדה וממשיכים להזרים כספים למניית ספייס-אקס. לפי נתוני חברת המחקר
- לפני 18 שעה
- •
- 5 דק’ קריאה
אמונת הברזל של המשקיעים הפרטיים המשקיעים הפרטיים לא נרתעים מהתנודתיות החדה וממשיכים להזרים כספים למניית ספייס-אקס. לפי נתוני חברת המחקר
- עומר בר
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 ימים
SKN | מניית SpaceX צנחה ב-7% לאחר זינוק בהשקעות בבינה מלאכותית שהאפיל על דוחות חזקים
מניית SpaceX יורדת למרות דוחות חזקים מניית SpaceX ירדה ב-7% ביום רביעי לאחר שהמשקיעים הגיבו לשלילה לגידול החד בהוצאות על
- לפני 2 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
מניית SpaceX יורדת למרות דוחות חזקים מניית SpaceX ירדה ב-7% ביום רביעי לאחר שהמשקיעים הגיבו לשלילה לגידול החד בהוצאות על
- Articles
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 ימים
SKN | ASML מעלה את הדיבידנד הזמני ב-17% ומאשררת את תחזית הצמיחה החזקה לשנת 2026
ASML מחזקת את התשואה לי המניות באמצעות העלאת הדיבידנד ASML Holding חיזקה את מחויבותה להעניק ערך לבעלי המניות באמצעות העלאת
- לפני 2 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
ASML מחזקת את התשואה לי המניות באמצעות העלאת הדיבידנד ASML Holding חיזקה את מחויבותה להעניק ערך לבעלי המניות באמצעות העלאת