בשנת 2021 הרוויחו קרנות הפנסיה במסלולים הכלליים תשואה ממוצעת של מעל 14%. השיאניות הגיעו כמובן ממסלולי ההשקעה במניות עם תשואות של 20% ומעלה. מנהלי ההשקעות לא חולמים לשחזר את ההצלחות של שנת 2021 בשנת 2022, אולם אלה אינן המגבלות היחידות שאיתן תאלצנה להתמודד קרנות הפנסיה בשנה החדשה. העלאת גיל הפרישה ושינוי מגבלת הסכום המרבי שמותר לגבות בדמי הניהול הם שני שינויים משמעותיים שעלולים להשפיע באופן דרמטי על החיסכון הפנסיוני שלנו – או שלא? יצאנו לבדוק.
מה יקרה עם דמי הניהול בחיסכון הפנסיוני
תקנה שאושרה זה לא מכבר קובעת כי מתוך הצבירה, מנהלי קרנות הפנסיה יוכלו לגבות עמלה בשיעור מרבי של 0.3% במקום 0.5%. חשוב לדעת כי דמי הניהול המשולמים עבור קרן הפנסיה נחלקים לשתיים: שיעור מסויים מההפקדה החודשית, העומד בדרך כלל על 2% – 4%, ושיעור מהצבירה בקרן, העומד על סכום מרבי של 0.5% וצפוי להצטמצם ל – 0.3% לכל היותר, אולם מרבית החברות אינן גובות את הסכום המרבי לדמי ניהול מהצבירה גם בימים של טרם כניסת התקנה החדשה לתוקפה.
חשוב לדעת, כי בשוק שבו על פי מחקרים ומשאלים רק 30% מאיתנו מכירים את תנאי החיסכון שלנו לקראת פרישה, נכון כלכלית לבחון את גובה דמי הניהול המשולמים בקרן הפנסיה של כל חוסך הן מהצבירה והן מההפקדות. חשוב לקחת בחשבון כי ככל שהסכום שנצבר הוא גבוה יותר, כך משמעותי יותר לבחור בחיסכון פנסיוני בעל שיעורי דמי ניהול נמוכים מן הצבירה.
איך שינוי גיל הפרישה ישנה את החיסכון הפנסיוני שלנו?
תוחלת החיים המתארכת הותירה את בתי ההשקעות והמוסדות המנהלים את החסכונות הפנסיוניים שלנו עומדים מול שוקת שבורה. ללא העלאה של גיל הפרישה, המודלים הסטטיסטיים שאיפשרו חיסכון אל מול קצבה חודשית לפי תוחלת חיים ממוצעת מסויימת הפכו את מוצר החיסכון הפנסיוני למוצר מפסיד עבור מרבית הגופים הפיננסיים. כעת, עם העלאה מדורגת של גיל הפרישה עבור נשים, עד פרישה בגיל 65 בשנת 2032, הצבירה צפויה להיות מאוזנת יותר, ופחות גוררת הפסדים, עבור מנהלי קרנות הפנסיה. ביחד עם זאת, חשוב לזכור כי החישוב הכללי לגובה קצבת הפנסיה שתשולם לאחר גיל הפרישה הוא 1,000 ₪ עבור כל 200,000 ₪ שנחסכו. משתנים כמו דמי ניהול ורכיבים ביטוחיים נוגסים בחיסכון הפנסיוני.
מדובר על רפורמה חדשה: עמלות גבוהות יותר במסלולים מנייתיים
על מנת להפוך את ניהול קרנות הפנסיה תחום אטרקטיבי יותר למנהלים אקטיביים, מקדמת רשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון בימים אלה רפורמה שתאפשר גביית דמי ניהול לפי שנות החיסכון עד הפרישה, עם דמי ניהול גבוהים יותר במסלולים בעלי שיעור גבוה יותר של השקעה במניות. רפורמה זו נמצאת כרגע בשלבים ראשונים של בחינה והיא דורשת חקיקה בנוגע לאימוץ מנגנון דמי ניהול דיפרנציאלים, מה שהופך את השינוי קשה יותר להשגה.
באיזה מסלול כדאי לחסוך לפנסיה?
מבדיקה רטרואקטיבית של ביצועי קרנות הפנסיה בחמש השנים האחרונות עולה בוודאות ובאופן עקבי כי המסלולים המנייתיים מציגים תשואות גבוהות יותר באופן מובהק ביחס למסלולי חיסכון לגיל הפרישה שהם כלליים או מבוססים על מוצרי השקעה לא מנייתיים בשוק ההון, כמו מט”ח או אג”ח.
שנת 2021 היתה שנה נהדרת לקרנות הפנסיה, כמו גם למוצרי השקעה רבים אחרים. גם המדדים, ממדד שנגחאי הסיני, דרך מדד הדאקס הגרמני, ועד למדדים הגדולים של שוק ההון בארה”ב ובישראל, ראינו תשואות של עשרות אחוזים לאורך שנת 2021 ועליה רציפה ורווחית במניות הגדולות והיציבות בסקטורים רבים. בתחילת שנת 2022, משקיעים רבים מייחלים לשנת השקעות מוצלחת כמו זו שקדמה לה, רק הזמן יגיד מה יהיו ביצועי קרנות הפנסיה ותיקי ההשקעות המנוהלים בשנה הבאה עלינו לטובה.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 16 שעה
SKN | אופטימיות סביב ה-AI דוחפת את המניות הגלובליות לשיאים חדשים על רקע ירידה בסיכוי להעלאת ריבית בארה״ב
שווקים הפיננסיים הגלובליים התקרבו לשיאים חדשים ב-12 באוגוסט, כאשר תוצאות חזקות של חברות הטכנולוגיה וירידה בציפיות להידוק המדיניות המוניטרית של
- לפני 16 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
שווקים הפיננסיים הגלובליים התקרבו לשיאים חדשים ב-12 באוגוסט, כאשר תוצאות חזקות של חברות הטכנולוגיה וירידה בציפיות להידוק המדיניות המוניטרית של
- עומר בר
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 22 שעה
SKN | האם רכישת Neos ב-2.25 מיליארד דולר מסמנת עידן חדש בקרנות הסל האקטיביות של גולדמן זאקס?
בסביבה פיננסית שבה החיפוש אחר תשואה עודפת מוביל משקיעים לתור אחר אסטרטגיות מורכבות יותר, מהלך הרכישה האחרון של גולדמן זאקס
- לפני 22 שעה
- •
- 7 דק’ קריאה
בסביבה פיננסית שבה החיפוש אחר תשואה עודפת מוביל משקיעים לתור אחר אסטרטגיות מורכבות יותר, מהלך הרכישה האחרון של גולדמן זאקס
- ליאור מור
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 ימים
SKN | מחירי הנפט תנודתיים מעל 83 דולר כאשר הסוחרים בוחנים מסרים סותרים מאיראן
שוק הנפט נע בין תקווה להסדר לבין סיכון גיאופוליטי מחירי הנפט הגולמי נותרו תנודתיים מאוד ביום שלישי, כאשר הסוחרים בחנו
- לפני 2 ימים
- •
- 5 דק’ קריאה
שוק הנפט נע בין תקווה להסדר לבין סיכון גיאופוליטי מחירי הנפט הגולמי נותרו תנודתיים מאוד ביום שלישי, כאשר הסוחרים בחנו
- ליאור מור
- •
- 8 דק’ קריאה
- •
- לפני 3 ימים
CEVA | SKN מתקרבת לדוחות הרבעון השני, כשהמשקיעים ממתינים לנקודת מפנה בהכנסות מתמלוגים ב-2027
חברת CEVA Inc. צפויה לפרסם את תוצאות הרבעון השני לפני פתיחת המסחר ביום שני, כאשר המשקיעים מתמקדים פחות בתוצאות
- לפני 3 ימים
- •
- 8 דק’ קריאה
חברת CEVA Inc. צפויה לפרסם את תוצאות הרבעון השני לפני פתיחת המסחר ביום שני, כאשר המשקיעים מתמקדים פחות בתוצאות