גוש האירו יצא לדרכו בשנת 1999, עם 11 מדינות שהיו חברות בו. היום חברות בגוש האירו 19 מדינות, והן כולן משתמשות באותו מטבע כמו גם מנהלות מדיניות גבולות פתוחים המאפשרת לאזרחי כל אחת מהמדינות לטייל, לעבוד, לגור וליהנות מיתרונות נוספים בכל אחת מהמדינות.
בשנת 2008 התמודד גוש האירו לראשונה עם משבר כלכלי משמעותי. זה תחיל ממשבר הסאב פריים בארה”ב ובתוך זמן קצר שאב את מדינות גוש האירו, שהתקנות שלהן מאפשרות להן להתמודד היטב עם ימים שבשגרה, אבל מאפשר פחות כלים להתמודדות עם משברים. בשנת 2010 פקד את גוש האירו משבר כלכלי נוסף, עוד לפני שהספיקו להתאושש לחלוטין מן המשבר הקודם. הפעם, זה היה משבר חובות כשהמדינות איטליה, אירלנד, יוון, ספרד ופורטוגל היו אלה שהובילו את גוש האירו לקריסה הכלכלית עם ניסיונות חוזרים לחלץ את החברות באיחוד מקריסה כלכלית, שאיימו על כל מדינות האיחוד. רק בשנת 2015 נחלצה המדינה הראשונה ממשבר זה, זו היתה אירלנד – שאר המדינות בקבוצה, נותרו מתמודדות עם המשבר. ואז, בסוף שנת 2019, החלו ניצני המשבר הנוכחי, הוא משבר הקורונה, וטרפו מחדש את הקלפים של מדינות גוש האירו. המדינות שעוד לא לגמרי הצליחו להתאושש מהמשברים, האסטרטגיה הנכשלת של מדינות הגוש להתמודדות עם המשבר והערבות ההדדית שהובילה, במקרים אלה, רק להגדלת החוב ולא ליציאה ממנו – כל אלה הביאו עוד ועוד תחזיות לפירוק גוש האירו. רק שאז זה לא קרה, ואפילו יוון, שהייתי כמרחק פסע מיציאה מן הגוש, נותרה בו והתאזנה.
משבר הקורונה היכה קשות במדינות גוש האירו, שעוד לא התאזנו ממשבר החוב של העשור הקודם. מה קורה עכשיו, והאם זה כבר יותר מידי עבור 19 מדינות גוש האירו?
יחסי החוב תוצר של מדינות גוש האירו פחות ממחמיאים
משרד הסטטיסטיקה האירופאי, הוא היורוסטט, פרסם ברבעון האחרון של שנת 2019, רגע לפני הכניסה למשבר הקורונה, את יחסי החוב תוצר של מדינות גוש האירו, והנתונים לא מחמיאים. ארבע מתוך 19 המדינות השייכות לגוש האירו נמצאות בשיעורי חוב ממשלתי גולמי בגובה של 100% או יותר ביחס לתוצר במדינה. המובילה בטבלה הזו באותו הדו”ח הייתה יוון, עם יחסי חוב תוצר של 178%, אחריה איטליה שספגה מהלומות קשות במהלך תקופות המשבר של גוש האירו, עם יחס חוב תוצר של 137%. גם פורטוגל הגיעה למקום לא מחמיא בטבלה, עם יחס חוב תוצר של 120%. צרפת הציגה חוב ממשלתי גולמי של 100%. ממוצע גוש האירו ליחס חוב תוצר לשנת 2009, אגב, עומד על 86%.
סדקים בחזות המאוחדת של גוש האירו
אחת החוזקות של גוש האירו הוא הערבות ההדדית. גם במשבר של שנת 2008 וגם במשבר החוב בשנת 2010, גוש המדינות עמד לצד המדינות שהסתבכו. עכשיו, כעשור לאחר מכן, ניראה שהמדינות החזקות מיצו את הניסיון למשוך החוצה מתוך בור החובות את המדינות שממשיכות להסתבך בחובות. על אף שהוסכם על חבילת סיוע למדינות החלשות בשווי חצי טריליון דולר, שרי האוצר של מדינות הגוש לא הצליחו להסכים על פעילות משותפת שתסייע למדינות השוקעות בחובות לאור משבר הקורונה, כמו למשל אג”ח קורונה, ומדינות שמצבן הכלכלי מצויין, בראשן גרמניה שהכלכלה שלה עושה חייל בשנים האחרונות, מסרבות להיכנס לחובות על מנת לסייע למדינות הגוש הנדרשות לסיוע כלכלי.
כשהאירו נופל – יש קרנות שמשקיעות בשורט
גוש האירו כבר עבר משברים והצליח לצלוח אותם (אם כי לא בטוח שהתחזק מההתמודדות), וכעת הוא ניצב בפני התמודדות פיננסית משמעותית שמאיימת לפורר אותו. מי שמאמינים כי המטבע יפסיד מהסדקים בגוש האירו, עשויים להתעניין בהשקעה בקרנות שמשקיעות בשורט במט”ח, כך שהתשואה היא חיובית, כשערך המטבע יורד.
*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- שגיא חבסוב
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 5 ימים
SKN | שווקי אסיה עולים במסחר הבוקר כאשר תיאבון הסיכון משתפר ברחבי האזור
שווקי אסיה פתחו את יום חמישי בטון חיובי, כאשר מרבית המדדים האזוריים נסחרים בעליות במהלך מסחר הבוקר, בעוד המשקיעים פונים
- לפני 5 ימים
- •
- 6 דק’ קריאה
שווקי אסיה פתחו את יום חמישי בטון חיובי, כאשר מרבית המדדים האזוריים נסחרים בעליות במהלך מסחר הבוקר, בעוד המשקיעים פונים
- אור שושן
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 6 ימים
SKN | שווקי ארה״ב צונחים בחדות כאשר התנודתיות מזנקת ומכירות בהובלת הטכנולוגיה מואצות
מכירות בהובלת הטכנולוגיה דוחפות את המדדים המרכזיים בארה״ב עמוק לאדום שווקי המניות בארה״ב סגרו בירידות חדות וברורות, כאשר התיאבון לסיכון
- לפני 6 ימים
- •
- 7 דק’ קריאה
מכירות בהובלת הטכנולוגיה דוחפות את המדדים המרכזיים בארה״ב עמוק לאדום שווקי המניות בארה״ב סגרו בירידות חדות וברורות, כאשר התיאבון לסיכון
- רוני מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 1 שבועות
SKN | החוזים העתידיים בארה״ב יורדים כאשר רטוריקת המכסים המחודשת של טראמפ מציתה מחדש חששות מסיכוני סחר
החוזים העתידיים על מדדי המניות בארה״ב נסחרו בירידות בשעות המסחר המוקדמות, כאשר המשקיעים הגיבו להתחדשות חוסר הוודאות סביב מדיניות הסחר
- לפני 1 שבועות
- •
- 6 דק’ קריאה
החוזים העתידיים על מדדי המניות בארה״ב נסחרו בירידות בשעות המסחר המוקדמות, כאשר המשקיעים הגיבו להתחדשות חוסר הוודאות סביב מדיניות הסחר
- אור שושן
- •
- 7 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 שבועות
SKN | סקירת שווקי גלובליים: 15 בינואר 2026 – ביצועי מדדים בארה”ב, אירופה, אסיה ותל אביב לקראת מסחר ב-16 בינואר
שווקי גלובליים הציגו ביצועים חיוביים אך מעורבים ביום חמישי, 15 בינואר 2026, כאשר המשקיעים ניווטו בין נתונים מאקרו-כלכליים, ציפיות לריבית
- לפני 2 שבועות
- •
- 7 דק’ קריאה
שווקי גלובליים הציגו ביצועים חיוביים אך מעורבים ביום חמישי, 15 בינואר 2026, כאשר המשקיעים ניווטו בין נתונים מאקרו-כלכליים, ציפיות לריבית