hero

שנת 2021 היתה שנת השחרור של העולם מנגיף הקורונה. לצד חזרה לעבודה, התאוששות של שוק הנופשים והטיסות, ועלייה בביקושים – ראינו גם את שוק ההון מזנק החל מסוף הרבעון הראשון של 2020, רבעון בו מרבית מוצרי ההשקעה בשוק ההון במדינות העולם צללו, לכדי תיקון מחירים והרבה יותר מזה. אבל לקראת סוף שנת 2021 שמענו את נגיד הבנק המרכזי של אמריקה, הוא הפדרל ריזרב מדבר על צעדים מרסנים למניעת מיתון ואינפלציה, בבריטניה לא המתינו ודיברו אלא ביצעו העלאת ריבית ראשונה כבר בסוף אותה שנה. אנחנו בתחילת הרבעון השני של שנת 2022 ומדינות העולם המערבי מתמודדות לא רק עם אינפלציה שנובעת מעליות מחירים כתוצאה מביקושים גבוהים לאחר תקופות הסגרים והבידודים, אלא גם מהשפעות לכיוון של מיתון כתוצאה מגורמים גיאופוליטיים נוספים כמו המחסור בנפט וגז שגורם למשבר אנרגיה במימדים הרי אסון, המשברים בשרשראות התובלה והאספקה, וכמובן – המלחמה בין רוסיה ואוקראינה שמבחינת תיקי ההשקעות אנחנו מרגישים את השפעותיה בעיקר במחירי הנפט והגז ובמחירי הסחורות והתבואות בפרט. 

יצאנו לבדוק – איך מתמודדות מדינות העולם עם האינפלציה ומה צפוי בשווקי ההון השונים ברחבי העולם לאור ההשפעות העולמיות לכיוון של מיתון?

ארה”ב – אינפלציה בשיא של 40 שנה

במרץ השנה (2022) הגיעה האינפלציה בארה”ב לשיא שלא נראה כמותו מאז שנת 1981 – מעל 8.5%. האינפלציה ניזונה מהנסיקה במחירים של מוצרי מזון וחומרי גלם כמו גם בעליית המחירים המטאורית בתחום האנרגיה – על אף שארה”ב הגדילה באופן משמעותי הן את הייצור והן את הייצוא של גז נוזלי למדינות אירופה. מדד המחירים האמריקאי זינק במרץ ב – 8.5% במונחים שנתיים, וכלכלנים רבים מדברים על האטה ומיתון ועל הגדלת הרכיבים הדפנסיביים בתיק ההשקעות האמריקאי. בין השאר, ההמלצות הן לבחור מניות שמשלמות דיבידנדים, לבחור בסקטורים שמושפעים פחות מהמיתון כמו סקטור הצריכה או השירותים הפיננסים, ולבחור במוצרי השקעה סולידיים ויציבים.

בריטניה – האינפלציה בשיא של 30 שנה

בריטניה היתה הראשונה להעלות את ריבית כתגובה לקצב המסחרר של עליות המחירים בסוף שנת 2021, לאחר שנים של סגר ולאור עליה חדה בביקושים. חשוב לזכור גם שבריטניה סבלה מאוד כלכלית בתקופת הקורונה, עם ווריאנט ראשון ומפתיע של הקורונה שזכה לשם הלא מחמיא “הזן הבריטי”, אז מדינות סמוכות סגרו גבולות מול בריטניה שנותרה ללא אפשרות לייבא גם מוצרים בסיסיים אל גבולותיה, עם הברקזיט שנכנס לתוקפו בתחילת שנת 2020, בדיוק כשהדברים התחילו להסתבך, ועם חוב לאומי בקנה מידה שלא נראה כמותו מאז ימי מלחמת העולם השנייה. אפשר להגיד שבריטניה נכנסת למצב של מיתון כשהקלפים שלה לא מנבאים ניצחון, ובסיכום חודש מרץ השנה, קצב עליית המחירים בממלכה המאוחדת עמד על כ – 6.2%. בפברואר עלו המחירים באנגליה בכ – 0.8%, עליית המחירים בחודש אחד הגבוהה ביותר מאז שנת 2009. אנגליה מוציאה עשרות מיליארדים על מימון גז ונפט לטובת בלימת עליות המחירים בשוק האנרגיה לצרכנים הסופיים, והתחזיות מדברות על אינפלציה בשיעור של מעל 10% בסופו של תהליך.

מדינות האיחוד – מעל 6% של אינפלציה

גם הבנק המרכזי של מדינות האיחוד האירופי, הוא ה – ECB, מדבר על נקיטת צעדים לריסון שיעורים גבוהים פי שלושה מיעד הבנק של עליות מחירים בשווקי מדינות האיחוד. נכון להיום, קראו בכירי בנק האיחוד לראשי הבנקים המרכזיים במדינות לנקוט במדיניות מרסנת ומתערבת, בפרט להפחית הזרמות כספים ולמשק ולתכנן העלאות ריבית. 

ואצלנו?

גם מדינת ישראל מתמודדת עם סימנים של אינפלציה, ובפברואר היה שיעור עליית המחירים 0.2% – כך שבחישוב שנתי מדובר על אינפלציה של כ – 3.1%. בשוק הדיור, קצב עליית המחירים מעל 11% בשנה. נגיד בנק ישראל כבר העלה לאחרונה את הריבית במשק מרמה של 0.1% לרמה של 0.35%, העלאת ריבית שצפויה להשפיע על כל משק בית בישראל. נכון להיום, הכלכלה הישראלית מציגה יציבות אופטימית, אולם ניראה כי התהליכים האינפלציוניים העולמיים, המושפעים מאירועים דרמאטיים כמו משבר האנרגיה והמלחמה בין רוסיה ואוקראינה, עוד לא קרובים לסיום.

*אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.


להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות

השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם

    * אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.

    SKN | האם הזינוק של ביטקוין יכול להחזיק מעמד מול הורדת ריבית “ניצית” של הפד?
    • קובי מזרחי
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 18 שעה

    SKN | האם הזינוק של ביטקוין יכול להחזיק מעמד מול הורדת ריבית “ניצית” של הפד? SKN | האם הזינוק של ביטקוין יכול להחזיק מעמד מול הורדת ריבית “ניצית” של הפד?

    הראלי האחרון של הביטקוין הואץ כאשר משקיעים מהמרים על הקלה מוניטרית קרובה מצד הבנק הפדרלי, מה שהרים נכסי סיכון בשווקים

    • לפני 18 שעה
    • 6 דק’ קריאה

    הראלי האחרון של הביטקוין הואץ כאשר משקיעים מהמרים על הקלה מוניטרית קרובה מצד הבנק הפדרלי, מה שהרים נכסי סיכון בשווקים

    SKN | האם ההתאוששות של Banco Bradesco יכולה להימשך לנוכח האטת הצמיחה ואיתותי רווח מעורבים?
    • רוני מור
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 2 ימים

    SKN | האם ההתאוששות של Banco Bradesco יכולה להימשך לנוכח האטת הצמיחה ואיתותי רווח מעורבים? SKN | האם ההתאוששות של Banco Bradesco יכולה להימשך לנוכח האטת הצמיחה ואיתותי רווח מעורבים?

    %+, כאשר המשקיעים הגיבו למושב מסחר שהתאפיין בתנודתיות תוך־יומית אך בהטיה כללית חיובית כלפי המערכת הפיננסית הברזילאית. תנועת המניה התרחשה

    • לפני 2 ימים
    • 5 דק’ קריאה

    %+, כאשר המשקיעים הגיבו למושב מסחר שהתאפיין בתנודתיות תוך־יומית אך בהטיה כללית חיובית כלפי המערכת הפיננסית הברזילאית. תנועת המניה התרחשה

    SKN | האם מדד הדולר האמריקאי מאבד מומנטום כאשר השווקי מתכוננים ל־2025?
    • אור שושן
    • 5 דק’ קריאה
    • לפני 3 ימים

    SKN | האם מדד הדולר האמריקאי מאבד מומנטום כאשר השווקי מתכוננים ל־2025? SKN | האם מדד הדולר האמריקאי מאבד מומנטום כאשר השווקי מתכוננים ל־2025?

    מדד הדולר האמריקאי נחלש בעדינות השבוע, לאחר שהציג ירידה של 0.43% וסיים את יום שישי ברמה של 98.99. זו כבר

    • לפני 3 ימים
    • 5 דק’ קריאה

    מדד הדולר האמריקאי נחלש בעדינות השבוע, לאחר שהציג ירידה של 0.43% וסיים את יום שישי ברמה של 98.99. זו כבר

    SKN | האם התרחבות ה־AI של אורקל יוצרת סיכון חוב? עלויות האשראי מזנקות כאשר החברה מאיצה את ההשקעות
    • שגיא חבסוב
    • 6 דק’ קריאה
    • לפני 4 ימים

    SKN | האם התרחבות ה־AI של אורקל יוצרת סיכון חוב? עלויות האשראי מזנקות כאשר החברה מאיצה את ההשקעות SKN | האם התרחבות ה־AI של אורקל יוצרת סיכון חוב? עלויות האשראי מזנקות כאשר החברה מאיצה את ההשקעות

    עלות הגידור מפני חדלות פירעון של Oracle Corporation עלתה בחדות בשבועות האחרונים, מונעת מחששות המשקיעים לגבי התבססותה הגוברת של החברה

    • לפני 4 ימים
    • 6 דק’ קריאה

    עלות הגידור מפני חדלות פירעון של Oracle Corporation עלתה בחדות בשבועות האחרונים, מונעת מחששות המשקיעים לגבי התבססותה הגוברת של החברה