לקראת שבוע רווי סיכונים והחלטות – האם ההתרסקות מעבר לפינה?
שבוע של הכרעות מקרו־כלכליות משמעותיות פותח את שעריו, אך מדדי המניות בארה״ב ממשיכים לטפס כאילו דבר לא קורה. מדוע המשקיעים ממשיכים לרכוב על הגל – והאם זו האשליה שלפני המפולת?
שוק המניות האמריקאי נכנס לימים הקרובים באופטימיות בולטת, כאשר מדד ה־S&P 500 (SPX) רשם חמישה שיאים יומיים רצופים בשבוע שעבר, והמומנטום צפוי להימשך גם בפתיחת שבוע המסחר הנוכחי. זאת – בניגוד מוחלט לתמונה המאקרו־כלכלית המורכבת שעומדת על הפרק: ביום רביעי צפויה החלטת ריבית של הפדרל ריזרב, ביום חמישי יתפרסם נתון התמ”ג הרבעוני, וביום שישי – דוח התעסוקה המרכזי של ארה”ב.
במילים אחרות, מדובר בשבוע של “טריפל ריסק”, שבו שלושה אירועים מוניטריים ופונדמנטליים עשויים להכתיב את הטון לחודשים הקרובים. ובכל זאת, מדדי המניות מאותתים שמצב הרוח של השוק נותר חיובי – אולי מדי.
האם השוק נאיבי? אזהרה מפיו של מנהל השקעות בכיר
מארק אליס, מנהל ההשקעות הראשי בבית ההשקעות הבריטי Nutshell Asset Management – הפועל עם הון של כ־259 מיליון פאונד ותמיכה ממשקיע העל מייקל ספנסר – מזהיר כי ההתנהגות הנוכחית של השוק מצביעה על מידה לא מבוטלת של נאיביות מצד סוחרים.
לדבריו, רבים מן המשקיעים מונעים כעת מהתלהבות לקראת דוחות הרווח של ענקיות הטכנולוגיה כמו Microsoft, Amazon ו־Meta Platforms, שצפויים השבוע. אך התחזיות האופטימיות הללו עשויות להתנפץ אם נתוני המאקרו יאכזבו. “השוק מגיב כרגע בעיקר למומנטום, ולא לעובדות”, אמר אליס, שהוסיף כי הוא עצמו צמצם חשיפות למניות טכנולוגיה בולטות.
הנפילה שמתחבאת מאחורי העליות: כשהפסיכולוגיה דוחפת את השוק קדימה
מאחורי העליות הרצופות במדדים, מסתתר מנגנון פסיכולוגי מוכר היטב למשקיעים ותיקים: פחד מלהחמיץ (FOMO – Fear Of Missing Out). בעוד נתוני הבסיס של הכלכלה מאותתים זהירות, רבים ממשיכים להכניס כסף לשוק מתוך חשש לפספס את הראלי. התנהגות זו, שנפוצה בעיקר בקרב משקיעים קמעונאיים אך גם ניכרת בקרנות גידור בטווח הקצר, מחזקת את הדינמיקה של שוק מבוסס מומנטום.
בהקשר זה, חשוב להזכיר את לקחי העבר: גם לפני תיקונים חדים – כמו בפברואר 2020, ספטמבר 2022 או אוגוסט 2015 – נרשמו ימים של שיאים היסטוריים, דווקא בתקופות שעמוסות באירועי מקרו. ככל שהשוק מתרומם מבלי לעכל סיכונים אמיתיים, כך גם העוצמה של התיקון שיבוא אחר כך עלולה להיות חדה יותר.
כשהפד עלול להפתיע – ומשקיעים שוכחים את היסטוריית הקיץ
החשש הגדול בקרב גופים מוסדיים רבים הוא תרחיש שבו הפדרל ריזרב ינקוט בקו ניצי מהצפוי, למשל בהשארת ריבית גבוהה לטווח ממושך, במקביל לפרסום נתוני תעסוקה חלשים או צמיחה מאכזבת בתמ”ג. שילוב כזה עלול לגרור מכירה חדה במדדים, במיוחד בקרב מניות הטכנולוגיה המובילות את העליות.
אליס מתריע מהתופעה הידועה בשווקים של “שוקי מומנטום” – כלומר, מצב שבו קרנות גידור רוכשות שוב ושוב את אותן מניות שממשיכות לעלות. ברגע שמתרחשת תפנית שלילית, תנועות חדות של “שוק בהיפוך” עלולות להתרחש במהירות רבה. “אנחנו רואים שוב את אותו דפוס – כשהמומנטום נשבר, ההשפעה מתפרצת”, אמר.
בנוסף, סטטיסטיקות היסטוריות מורות כי חודשי אוגוסט וספטמבר הם החלשים ביותר בשנה עבור מדד ה־S&P 500 במונחי תשואה מתואמת סיכון (Sharpe Ratio), תבנית החוזרת על עצמה לאורך עשרות שנים.
האם הגיע הזמן להוריד סיכונים? כך חושבים הגופים הגדולים
לפי גופים מוסדיים רבים, “סוף יולי הוא נקודת מפנה עונתית”, שבמהלכה ראוי להתחיל להקטין חשיפה לסיכונים. עונת הדוחות אמנם מספקת רוח גבית בטווח הקצר, אך אין בכך כדי לבטל את מגמות השוק הרחבות יותר: סביבת ריבית הדוקה, סימני האטה כלכלית גלובליים, וחוסר ודאות גיאופוליטית – כולם מחייבים משנה זהירות.
עבור מי שנמצא בחשיפה גבוהה למניות טכנולוגיה, ייתכן שזה הרגע לבחון מחדש את תיק ההשקעות ולגדר חלק מהפוזיציות. ברקע עומדים גם גידול באחזקות המוסדיים באופציות קול, והתנודתיות המובנית סביב החלטות פד קריטיות.
סיכום: תרחיש רגיש מול שוק לא זהיר
הפער בין האופטימיות בשווקים לבין המציאות הכלכלית עלול להפוך למוקד ההתכנסות הבא. בעוד המדדים שוברים שיאים, הנתונים שיתפרסמו בימים הקרובים עלולים להחזיר את המשקיעים לקרקע המציאות – ובכוח.
אם אכן יתממש תרחיש שבו הריבית נותרת גבוהה, הצמיחה מדשדשת והאבטלה עולה – אזי מדובר בנוסחה שעלולה להניע תיקון פתאומי בשוק, במיוחד כאשר מדובר במניות שנמצאות ב”בועת מומנטום”.
ההמלצה של הגופים הזהירים: להתחיל לאסוף שבבים מהשולחן. כמו כל קיץ – גם הפעם, עדיף להקדים תרופה למכה.
להשוואה, בדיקה וניתוח בין בתי ההשקעות
השאירו פרטים ומומחה מטעמינו יחזור אליכם בהקדם
* אין במאמר זה, בחלקו או במלואו, כל הבטחה להשגת תשואות מהשקעות ואין האמור בו מהווה ייעוץ מקצועי לבצע השקעות בתחום כזה או אחר.
- ליאור מור
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 חודשים
האם הסיפור האהבה של דור Z עם חשבונות חיסכון בריבית גבוהה מגיע לסיומו?
משקיעים צעירים בארה"ב מתמודדים עם מציאות פיננסית חדשה, שכן הפחתות הריבית של הפדרל ריזרב מאיימות על המשיכה של חשבונות חיסכון
- לפני 2 חודשים
- •
- 6 דק’ קריאה
משקיעים צעירים בארה"ב מתמודדים עם מציאות פיננסית חדשה, שכן הפחתות הריבית של הפדרל ריזרב מאיימות על המשיכה של חשבונות חיסכון
- Articles
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 חודשים
כיצד ישנה חבילת ההשקעות האמריקאית בהיקף 150 מיליארד ליש״ט את מסלול הכלכלה הבריטית?
בריטניה נוחתת חבילת השקעות חסרת תקדים בריטניה secured חבילת השקעות אדירה של 150 מיליארד ליש״ט מחברות אמריקאיות במהלך ביקורו
- לפני 2 חודשים
- •
- 5 דק’ קריאה
בריטניה נוחתת חבילת השקעות חסרת תקדים בריטניה secured חבילת השקעות אדירה של 150 מיליארד ליש״ט מחברות אמריקאיות במהלך ביקורו
- Articles
- •
- 5 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 חודשים
מדד KOSPI ממשיך במסלול העלייה: האם כלכלת דרום קוריאה בדרך לשיא חדש?
ביצועי המדד: זינוק יומי מרשים בדרך לשיא חדש נכון לסגירת המסחר ב-18 בספטמבר 2025, מדד KOSPI ננעל על 3,461.30
- לפני 2 חודשים
- •
- 5 דק’ קריאה
ביצועי המדד: זינוק יומי מרשים בדרך לשיא חדש נכון לסגירת המסחר ב-18 בספטמבר 2025, מדד KOSPI ננעל על 3,461.30
- Articles
- •
- 6 דק’ קריאה
- •
- לפני 2 חודשים
האם השקעת הענק של NVIDIA באינטל תשנה את מפת השבבים העולמית?
השקעה היסטורית בסקטור השבבים במהלך שהדהים משקיעים ואנליסטים, NVIDIA הודיעה כי תרכוש מניות אינטל בהיקף של 5 מיליארד דולר,
- לפני 2 חודשים
- •
- 6 דק’ קריאה
השקעה היסטורית בסקטור השבבים במהלך שהדהים משקיעים ואנליסטים, NVIDIA הודיעה כי תרכוש מניות אינטל בהיקף של 5 מיליארד דולר,